Türk Göç Uzmanları Yunan Adalarında

Türk Göç Uzmanları Yunan Adalarında

Midilli'de 8, Sakız'da 6, Sisam'da 5, İstanköy ve İleryoz'da 3'er olmak üzere Türkiye'den toplam 25 göç uzmanı görev yerlerine ulaştı

ATİNA (AA) - Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasındaki sığınmacılara ilişkin anlaşma sonrası Türkiye'ye iade edilmesi öngörülen sığınmacıların işlemlerini gözlemlemek üzere Yunanistan adalarında bulunacak Türk yetkililer görev yerlerine vardı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Midilli'de 8, Sakız'da 6, Sisam'da 5, İstanköy ve İleryoz'da 3'er olmak üzere Türkiye'den toplam 25 göç uzmanı görev yapacak.

Anlaşmaya göre, 20 Mart'tan itibaren Türkiye üzerinden Yunan adalarına geçen sığınmacılar, iltica taleplerinin bulundukları adalarda değerlendirilmesinin ardından 4 Nisan itibarıyla Türkiye'ye iade edilebilecek.

Türk yetkililerin adalarda bulunmasına karşılık olarak Yunan görevliler de Türkiye sahillerindeki kayıt-kabul merkezlerinde yer alabilecek.

AB'ye göre, Yunanistan'ın bu işlemleri hızlı ve etkin şekilde gerçekleştirebilmesi için toplam 4 bin uzman ve güvenlik görevlisi gerekiyor. Bu sayının iltica uzmanları, çevirmenler ve güvenlik görevlilerini de içeren 2 bin 300 kişilik kısmı AB ülkeleri tarafından sağlanacak. Ancak, bu görevliler henüz ülkeye varmadı.

Bu arada, sığınmacıların Yunan adalarına akını da devam ediyor. Yunanistan Mülteci Krizi Koordinatörlüğünden edinilen bilgiye göre, anlaşmanın dün yürürlüğe girmesinin ardından çoğunluğu Midilli ve Sakız adalarına olmak üzere toplam bin 660 sığınmacı ve göçmen Yunan adalarına vardı.

Koordinatörlüğe göre, dünden itibaren adalara gelen sığınmacılar farklı kategoride kaydedilerek, geri gönderilebilmelerine yönelik işlemleri başlatılacak.

Bu sırada, adalara belirtilen tarihten önce varmış olan sığınmacıların ana karaya taşınma işlemleri de sürüyor. Yunanistan'ın açıkladığı güncel verilere göre, Balkan ülkelerinin sınırlarını kapatmalarının ardından Yunanistan'da, 5 bin 538'i adalarda olmak üzere toplam 50 bin 411 sığınmacı ve göçmen bulunuyor.