Türkiye'de kumar almış başını gitmiş !

Türkiye'de kumar almış başını gitmiş !

Tüm Türkiye'de olduğu İstanbul'da da yasadışı kumar oynatan yerlerin ve oynayanların sayısı hızla artıyor.

İstanbul’un birçok yerini yasadışı tombala oynatan mekânlar sardı. 5 lira karşılığında satın alınan kartlarla tombala oynanan yerler teknolojiye de ayak uydurmuş. 24 saat kapanmıyor. Makinelerden düşen toplar, kameralar vasıtasıyla LCD televizyonlara yansıtılıyor. Mekânda 100’e yakın kişi tombala oynuyor.

İşte Hürriyet'ten Burak Coşan'ın hazırladığı o haber:

İstanbul'un Gaziosmanpaşa ilçesindeyiz. Sayıları her geçen gün artan yasadışı tombala oynatan bir mekâna gidiyoruz. Foto muhabirimiz Murat Şaka ile beraber siyah demir kapı önünde beklemeye başlıyoruz. Kapıda polis tarafından koyulan ‘mühür’ var. 10 metre uzağımızda duran iki kişi bizi izliyor.

‘MÜHÜRLENMİŞ GİBİ YAPIYORUZ’

2 dakika sonra biri yanımıza geliyor: “Buyurun gençler.” Tombala oynamaya geldiğimizi söylüyor, “Mekânı mühürlemişler ne yapacağız” diyoruz. “Önlem için mühürlenmiş gibi gösteriyoruz” cevabını alıyoruz. Başka bir mekânları olduğunu, oraya götürebileceğini söylüyor. Kabul ediyoruz. Kapıda bekleyen kişi ile Gaziosmanpaşa’nın ara sokaklarına doğru ilerliyoruz. Yaklaşık 10 dakikalık bir yürüyüşten sonra karanlık sokaktaki yere ulaşıyoruz. Kapıda bir görevli bulunuyor. Bizi oraya getiren kişiden onay aldıktan sonra girişimize izin veriyor. İkinci kata çıkıyoruz. Demir kapı kendiliğinden açılıyor. İçerisi çok fazla büyük değil ama yaklaşık 100 kişi tombala oynuyor.

Bizi görevli karşılıyor. Boş olan bir yere geçtikten sonra tombalaya başlayabilmek için ilk kartlarımızı alıyoruz. Tek kart için 5 lira alıyor. Ancak tek kartla oynayan kişi sayısı az. En az 2-3 kartla oynuyorlar. 15-16 kartla bile oynayan oluyor. Oyuna başlıyoruz. Çıkan rakamlar ‘çığırtkan’ tarafından okunuyor ve duvardaki LCD televizyona yansıtılıyor. Ardı ardına gelen rakamlar sonrasında mekânın diğer ucundan bir ses geliyor: “Gel.” Görevli, çağıran kişinin yanına gidiyor. Karttaki ilk sırayı tamamladığı için 60 lira veriliyor. Oyunun kuralı gereği para alabilmek için artık iki sırayı da tamamlamak gerekiyor. Çok geçmeden bir ses daha yükseliyor: “Gel, gel.” İkinci çinkoyu yapan kişi 180 lira alıyor.

BÜYÜK ÖDÜL 3 BİN LİRA

Son olarak üçüncü sıra için oyun devam ediyor. Üçüncü sırayı tamamlayan kişi de 300 lira alıyor. Tüm bunlar 5 dakika içinde olup bitiyor. Ancak tombala yapabilmek kolay değil. Kart üzerinde yer alan üç sıranın da aynı kişi tarafından tamamlanması gerekiyor. Bu şekilde kazanılabilecek rakam ise 3 bin lira. Bu da mekândaki büyük ödül anlamına geliyor. Oyun salonunda 5-6 el tombala oynuyoruz. 15 dakika süren oyunlar için 50 lira ödeme yapıyoruz. Kazancımız ise ‘0’. 

SAKIN BULAŞMA KURTULAMAZSIN

Her oyun bittikten sonra ya oynadığın kartla devam ediyorsun ya da yeni kart için topların dağıtıldığı yere gidiyorsun. Bu işi mekândan daha iyi görüntüler almak için Murat Şaka yapıyor. Hiç oyun oynamaması masadakileri tedirgin ediyor. Ancak oyunu öğrenmeye çalışıyormuş gibi davranıp ortamdan görüntüler alıyor. Oyun oynaması için ısrar ediliyor. Ancak bu kez masadaki başka bir oyuncu, “Sadece izle kardeşim. Sakın bulaşma kurtulamazsın. İzle, eğlen ve git” diyor.

KAMPANYALI KUMAR

Tombala oynanan yere bizi götüren kişi yolda şunları anlatıyor: “Akşam 7’de kampanyamız başlıyor. 5 kartı 50 liraya satıyoruz. 5 el oynamasına izin veriyoruz. Kampanya olmamış olsa 5 elde 5 kart ile oyun oynamanın bedeli 125 lira olacak. Bu kampanyayı müşterilerimiz çok sevdi.”

OYUN İÇİN 2 ARABA SATTIM

Tombala oynayanlarla sohbete başlıyoruz. Biri yaklaşık 10 saattir mekânda olduğunu söylüyor. Diğeri anlatmaya başlıyor: “Oyun için 2 arabamı sattım. Hâlâ vazgeçemiyorum. Bağımlılık oldu. İşten çıktığım gibi buraya geliyorum. Bazen 2 bin lira alıyorum. Bazen bir o kadar para harcıyorum. İşin sonunda aslında hiç kazanmıyorum.”