Yemen Balı Savaşa Yenildi

Yemen Balı Savaşa Yenildi

Bal üreticisi Muhammed:"Savaş onlarca arı yetiştiricisini yerinden etti. Şimdi çocuklarımızın güvenliğini sağlamaktan başka bir şey düşünmüyoruz" - Bal üreticisi Sufyani: "Bal ticareti kış mevsiminde öne çıkıyordu ancak bu yıl insanlar ekmeğin ve suyun pe

SANA (AA) - ZEKERİYA EL-KEMALİ - Yemen'de bir yılı geride bırakan iç savaş ve son dönemde etkili olan kuraklık, dünyanın en iyileri arasında gösterilen Yemen balı üretiminde önemli ölçüde düşüşe yol açtı.

Yemen'de Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarına karşı ülkedeki meşru yönetim ile ona destek verenler arasındaki çatışmalar, yüzlerce arı çiftliği sahibini göçe zorladı.

Kentler arasında güvenli geçişin sağlanamaması pazarlamayı da etkiledi ve maliyet artarken üreticinin kazancı dikkat çekici şekilde geriledi. Tüm bu olumsuzluklara bir de kuraklık eklenince bal üretimi ciddi oranda düştü.

AA muhabirine konuşan, arıcılığın yaygın olduğu Amran kentindeki bal üreticilerinden Yahya Muhammed, "Savaş onlarca arı yetiştiricisini yerinden etti. Şimdi çocuklarımızın güvenliğini sağlamaktan başka bir şey düşünmüyoruz. Bal ihracatı da üretimin yeterli olmaması nedeniyle durdu." dedi.

Muhammed, Amran'daki El-Useymi balının artık üretilmediğini belirtirken Şebva ve Dali gibi çatışmaların sıklıkla yaşandığı bölgelerde de arıcılığın bittiği değerlendirmesinde bulundu.

- "İnsanlar ekmeğin ve suyun peşinden koşuyor. Balı kimse umursamıyor"

Yemen'de çoğu ailenin tek geçim kaynağı olan arıcılığa iç savaş öncesi verilen uluslararası destek de çatışmaların ardından temel insani ihtiyaçların sağlanmasına kaydırılmış durumda.

Başkent Sana'daki bal üreticilerinden Selim es-Sufyani, "Bal ticareti kış mevsiminde öne çıkıyordu ancak bu yıl insanlar ekmeğin ve suyun peşinden koşuyor. Balı kimse umursamıyor." diye konuştu. Sufyani, ödemelerini yapamayan çok sayıda deponun iflas ettiğini de belirtti.

Yemen'de en kaliteli bal türlerinden olan ve kilosu yaklaşık 200 doları bulan sedir balı (hünnap balı) ile üretildikleri bölgeye göre El-Duani ya da El-Useymi adıyla anılan ve kilosu 100 dolara ulaşan çok sayıda bal çeşidi bulunuyor.

Sedir balının yanı sıra kalitesi bakımından ikinci derecede olan, yakıcı tadı, siyaha dönük kırmızı rengi ve yoğun kıvamıyla öne çıkan Afrika akasyası balı da ülke genelinde yaygın olarak üretiliyor. Yemen'deki bal arıları dış müdahaleye gerek kalmadan petek üretebilmesiyle de diğerlerinden ayrılıyor.