Yeni yangın söndürme sistemi !

Yeni yangın söndürme sistemi !
Güncelleme:

Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü'nde yangını kısa sürede söndürebilmek için geliştirilen sistem test edildi.

Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü'nde, kullanılan katkı maddesiyle suyun ıslaklık yapısını artırarak yangının daha kısa sürede söndürülmesini sağlayan '3 fonksiyonlu su aktivatörü' adlı sistemin testi yapıldı.

Yeni yangın söndürme sistemi ! - Resim : 1

Yüksek kimya teknojileri üretimi yapan yerli bir firma, özellikle ahşap bina ve orman yangınlarında kullanılması için uzun süren Ar-Ge çalışmaları sonunda sistem geliştirdi. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) onaylı '3 fonksiyonlu su aktivatörü', Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü bahçesinde test edildi. Ateşe verilen lastik, saman ve ahşap malzemeler, geliştirilen toz şeklindeki ürün ile ıslaklık yapısı artırılan suyun sıkılmasıyla kısa sürede söndürülürken, yanan yerlerin de hemen soğuduğu görüldü. Sistem, itfaiyecilerden tam not aldı.

Yeni yangın söndürme sistemi ! - Resim : 2

Şirketin Ar-Ge sorumlusu Muhammet Gencer, yeni ürünü orman ve itfaiye teşkilatı için geliştirdiklerini belirterek şöyle konuştu:

"Normal su yüksek sıcaklıktan dolayı özellikle orman yangınlarında buharlaşıyor. Bu ürün suyun ıslaklık yapısını artırıyor. Islaklık yapısını artırmak demek milim noktaya düşen suyun verdiği efekt neyse bu su aktivatörünü suyun içerisine koyduğumuz zaman 16 kat gibi işlev görüyor. Bu haliyle de yangının söndürülmesini, ilerlemesini ve ahşaptan dumanlar çıkarken elle tutulabilecek derecede soğumasını sağlıyor. Şu an 70 litre suyla lastikleri, samanları ve ahşap malzemeyi söndürdük. Bir orman yangını var, 5 tonluk 10 tane arazözle gittiniz. 50 ton su harcıyorsunuz. Arazözün içerisine bu ürünü koyduğunuz zaman 10 tonla aynı işi bitirmeniz mümkün."

Yeni yangın söndürme sistemi ! - Resim : 3

Sistemin Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü bünyesine dahil edilmesi için görüşmeler yapılacağı belirtildi.

AA