Bakıcı seçerken bunlara dikkat !

Bakıcı seçerken bunlara dikkat !
Güncelleme:

İşte çocuk bakıcısı seçerken dikkat etmeniz gereken hususlar...

Ebeveynler için, özellikle de anneler için en önemli, en kabus dolu süreç bakıcı seçmek. Ayrıca birlikte çalışmak. Hayatlarındaki en değerli canlıyı emanet edebilmek o kadar da kolay değil. Hele ki çalışan bir anne ise, bu durum kat be kat daha büyük önem taşıyor. Danışmanlık yaptığım bir çok aile için bakıcı seçiminde de destek veriyorum. Özellikle adayların kişilik özellikleri, beden dili gibi analizler yaptırmaya gelen yüzlerce aile var. Hepsinin öğrenmek istediği şey \"Çocuğum için doğru kişiyi seçiyor muyum?\" Bu çok önemli konuda tüm merak eden aileleri bilgilendirmek benim için mutluluk verici.

Özlem Yılmaz Küçük, çocuk bakıcısı seçerken madde madde dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

Soğuk insanlarla çalışmayın

-Kesinlikle mimiklerini kullanmayan, soğuk insanlarla çalışmayın. Bebekler mimikle iletişim kurar ve ayna nöronlar bakıcı ile uzun saatler geçirdiği için mimikleri modeller. Yüksek ihtimal ciddi, kuralcı diye çalıştığınız bakıcılara benzeyen çocuğunuz olsun istemezsiniz.

Anne değilse okumuş olsun

-Bakıcının kendisi anne değilse, çocuk gelişimi okumuş olması önceliğiniz olsun. Çocuk gelişimi okumamışsa, deneyimleri önem taşıyor. Ayrıca yaşı büyük olmamalı çünkü anne olmayan yaşı büyük kadınlarla çocuğun annesi arasında bakım şekilleri ile ilgili ciddi problem yaşanıyor.

Kişilik tipi önemli

-Eğer tanıştığınız an fazla sevecen, yakın ve her şeyi yaparım diyen bakıcılar, hızlı motive olurlar ama zamanla motivasyonları düşer. Ara ara sizden manevi destek beklerler. Bu tiplere uzun vadeli çalışalım demeyin, sonucu hemen gösterirseniz hemen tatmin olurlar sonra düşüş yaşarlar. Baştan mesafeli, ayrıntıları çok sorgulayın. Her şey için hemen tamam demeyen kişiler ise zamanla bağlanırlar. Baştan her şeyi bilmek isterler. Sizi tanıdıkça açılırlar, işe alıştıktan sonra sizin müdaheleleriniz onları rahatsız eder. Kendi kendilerini motive edebildikleri için sizden aşırı motivasyon beklemezler. Kurallara uyar sizden de uymanızı beklerler.

Acele etmeyin

-Bakıcınız yeni işten ayrıldı ise ve acilen birini arıyorsanız, bu aciliyet genelde yanlış karar getirir. Aile büyüklerimizden destek isteyip biraz onların ilgilenmesini bekleyin ve siz sakin kafayla yavaş yavaş bakıcı arayın. Çocuğunuza anne aramayın onun işi sadece bakım. 

Anne demesin

-Çocuğunuzun ona anne demesine izin vermeyin. İşten geldiğinizde kesinlikle siz ilgilenin. Temiz düzenli ve bakımlı olması önemli. Ama aşırı bakımlı ise uzak durun. Kendi ile bu kadar ilgili olması zamanla işe olan saygısını ilgisini azaltır. Sürekli kendinden bahsediyorsa sakın işe almayın. Çok konuşan az iş yapar. 

Beklentileriniz düşük olsun

-Beklentilerinizi baştan düşük tutun. Hayvanları, doğayı seven biri olmalı. Fobi ya da takıntılı tipler çocuğa zarar verirler. Az konuşan, sürekli gözlerini kaçıran, konuşurken aşağıya bakan, omuzları düşük, aşırı dalan tipler de gizli psikolojik problemler olabilir, dikkat!

Referans alın

-Öncelikle yakın çevrenizden referansla gelenleri görüşmeye alın. Tabii referanslara güveniyorsanız… Nitelikleri fazla olan birini arıyorsanız, Cv önemli. En son çalıştığı yerde ne kadar süre çalışmış ve neden ayrılmış olduğu önemli. Muhakkak önceden çalıştığı bir kaç aileden görüş alın. İşe başladıktan sonra çocuğunuzu gözlemleyin. İlk zamanlar değişim olacaktır, çocukta bu adaptasyon sürecidir. Ama huyu aşırı değişiyor ve kronikleşiyor ise dikkat edin. En az iki görüşme yapın. Birinci görüşmeyi evinizde baş başa yapın. Çocuğu sonra görsün.

Bu yolla onu daha iyi analiz edersiniz. Sonra çocukla tanıştırın ve çocuğunuzu izleyin. Sonraki görüşmeyi dışarıda bir kafede yapın. Oradaki tavırlarına dikkat edin. Unutmayın, görgü kuralları çok önemli. İlk görüşmede anlattıklarına odaklanın, Hayata dair pozitif cümleler kurabiliyor mu, bu çok önemli. Şükretmesini bilen, değer yargıları olan biri olmalı. Önceki işinden ayrılma sebebini ya da çalışma sürecini anlatırken başkalarını çok suçluyorsa dikkat edin. Sizinle de aynı şeyleri yaşayabilir.

Aile bağları önemli

-Kendi ailesi ile bağları önemli. Aile bağlarının sağlıklı olması şart. Sosyal medyada çok aktif olmaması gerekiyor. Bu çocuğa bakıma zarar verir.