Cildi yaşlandıran bu etkenler

Cildi yaşlandıran bu etkenler
Güncelleme:

Maalesef yaşlanma sürecini durdurmak mümkün değil ama...

Yaşlanma ile ortaya çıkabilecek değişikliklerden kaçınmak ya da bunların belirginliğini azaltabilmek kozmetik dermatolojinin sunduğu yeni cilt gençleştirme yöntemleri ile mümkün. Zaman içinde hücre üretimi yavaşladığı için deri inceliyor. Cildin elastikiyetinden sorumlu elastin ve sıkılığından sorumlu kollajen proteinlerinin yapısı bozuluyor. Cilt elastikiyetini ve sıkılığını kaybediyor. Nemini daha zor korur hale geliyor. Yağ salgılayan bezler görevlerini layıkıyla yerine getirememeye başlıyor. Yara iyileşmesi mekanizmaları yavaşlıyor.

Mimik yapabilme kabiliyetimizi yüz kasları sağlıyor. Ama ne yazık ki aynı mimikler, yani gülümsemek, kaş çatmak, hayret ifadesi zaman içinde aleyhimize bir silah oluyor ve yüz kaslarının kasıldığı bölgelerde kırışıklıklar ortaya çıkıyor.

Anadolu Sağlık Ataşehir Tıp Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Sadiye Kuş, kronolojik doğal yaşlanma sürecinin yanında güneşin zararlı etkileri, sigara, hava kirliliği ve stres gibi faktörlerin de cilt yaşlanmasına neden olduğunu hatırlatıyor.

Ciltte yaşlanma belirtilerini iki şekilde görüyoruz. Birincisi cilt yüzeyindeki değişiklikler. İnce kırışıklıklar, kahverengi lekeler, damarlarda belirginleşmeler şeklinde kendisini gösteriyor; ikincisi ise cildin sıkılığının azalması ve sarkma.

Cilt yaşlanmasının belirtileri

• Cildin ışıltısını kaybetmesi
• Daha mat görünmesi
• Damarların genişleyip belirginleşmesi
• Kahverengi lekeler
• Gözlerin ve ağzın etrafında belirmeye başlayan kırışıklıklar
• Cilt altı yağ dokunun azalmasına bağlı olarak sarkmalar