Sivilce konusunda doğru bildiğiniz yanlışlar

Sivilce konusunda doğru bildiğiniz yanlışlar
Güncelleme:

Uzman Doktor Lütfiye Çoban, akne tedavisinde tıbbi doğruları anlattı.

Sivilce tedavisi konusunda doğru zannedilen bilgilerin çoğu yanlıştır ve bu, tedaviyi güçleştiren en önemli sıkıntılardan biridir. Memorial Antalya Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uzman Doktor Lütfiye Çoban, akne tedavisinde tıbbi doğruları anlattı:

Akne, bir kıl keseciği ve yağ bezleri hastalığıdır. Çeşitli nedenlerle, yağ bezlerinin deriye açılan ağzının tıkanması, akne gelişiminin ilk basamağını oluşturur. Sıklıkla ergenlik döneminde artmış seks hormonlarının etkisiyle başladığından, ergenlik dönemi problemi olarak bilinir. Ancak özellikle kadınlarda yetişkinlik döneminde de görülebilir.

Kozmetik ürünler, cildi temizleyip nemlendirerek akne tedavisine destek olur ancak tedavi etmez. Tedavi için bir dermatoloji uzmanından yardım alınmalıdır. Akne tedavisinin başarısını değerlendirebilmek için çoğunlukla altı ile sekiz hafta arası zaman gerekir. Çoğunlukla da kontrol altına alındıktan sonra bazı topikal (dıştan sürülen) ilaçlar kullanılmaya devam edilir.

Cildini gereğinden sık ve sert temizleyicilerle, sert sürtme hareketleriyle temizlersen akne probleminin şiddetlenmesine yol açabilirsin. Günde iki kez, yumuşak bir temizleyici ile temizlemen yeterli. Ayrıca yoğun yağlı kremler, kapatıcılar, sıkıştırılmış pudralar sivilce oluşumunu arttırdığı için bu tür ürünler kullanmamaya dikkat et.