Seçimler Ve Seks

Güncelleme:

Son günlerde 'mainstream media', bir metroseksüel muhabbetidir başlattı gidiyor. Her zamanki gibi batı basınından tırtıklama bir kavram, her zamanki gibi karışıklığına uğramış bir kavram ve yine her zamanki gibi Türkiye'ye biraz bol gelen bir kavram. Kavram özümlenemediği için o kadar bol gelmiş ki, İstanbul'la hizmet için seçilmiş bir başkan 'Valla ben metroseksüel değil Erzincan'lıyım' diyerek köylüce kurnazlıkla espri falan yaptığını sanmakta.

Şimdiden 'geyikleme' maiyetinde yazılacakları okur gibi oluyorum. Mesela, " O my God, ne günlere kaldık, şimdi metroseksüel kavramı mı tartışacağız."." Evet yani, O Her God, konuyu analiz için 'santimetro' seviyesine indirgememiz gerekecek.", gibi.

Değerli okurlar gelin biz medya plaza akvaryumlarında yüzen süs balığı taifeyi bir kenara bırakıp, gündeme ilişkin konulara yelken açalım.

Amerika'da seçim var. Kerry son analizimizden bu yana iki eyalette daha, oyların çoğunluğunu alarak Başkan adaylığına bir adım daha yaklaştı. Bu yazının yayınlanacağı gün muhtemelen Wisconsin eyaletini de kazanmış olacak. Henüz Şubat ayındayız ancak Bush'un cephesi Kerry'in hızlı ve önlenemez yükselişinden rahatsız. Başkan Bush ve Cumhuriyetçi Parti stratejistleri şimdiden Kerry'i Demokratların Başkan adayı olarak görüyorlar. Cumhuriyetçiler şimdiden, sanki Kasım ayına gelmişler gibi Kerry'e karşı saldırıya geçtiler. Bir anlamda seçim atmosferi 6 ay öne alınmış oldu.

Amerikan seçmeninin 'Ne olacak bu memleketin hali' gibi bir saplantısı olmadığı için 6 ay süreyle Başkanlık seçimlerine ne kadar ilgili kalacağı belirsiz. Seçmeni sıcak tutmak için ne gibi medyatik şarlatanlıklara baş vurulacak hep beraber göreceğiz.

NASCAR DAD :
Amerika'da NASCAR araba yarışları organizasyonu isimli bir kuruluş bulunmakta. Bu kuruluş ülkenin dört bir yanında değişik yarışlar düzenlemekte. Bu yarışlarda kullanılan arabalar Formula yarışlarında kullanılan pahalı ve gerçek dışı 'makinalara' benzememekte. NASCAR arabaları sade vatandaşın günlük yaşamında kullandığı otoların aynısı. Sadece, sürücü güvenliği için hafif değişikliklere uğramış bildiğimiz sıradan arabalar. Amerika çapında etkin organize olmuş kurulus, erkeklerin arabalara karşı olan 'zaafını' ve erkek cocukların otomobillere ilgisini verimli bir biçimde kullanmakta.Başarılı bir pazarlama stratejsi olarak NASCAR babalarla oğullar arasında yarışlarla ilgili ortak bir bağ oluşturmakta.

Orta sınıfın ortasını oluşturan, genelde ücretle çalışan, tutucu, milliyetçi, gay evliliklerine karşı, eğitimi ve gelir seviyesi ile tam anlamı ile ortalama olan bu grup, politikacıların ağzının suyunu akıtmakta. Bu gruba verilen lakap : NASCAR Dad = NASCAR'lı Baba. Amerikan toplumunun bu kitlesi 45 milyonluk bir nüfusa sahip. Bu kitlenin Irak savaşına taraftar olduğunu her halde tahmin ettiniz.

15 Subat Pazar günü, Baskan Bush, görev başında ilk Amerikan Başkanı olarak Daytona, Florida'ya gidip, yarışlara start verdi. Böylece Cumhuriyetçi Parti seçim stratejisinin bir bölümünün nasıl olacağını belli etti.

SOCCER MOM

Belki hatırlarsınız, Clinton iki dönem üst üste başkanlık seçimlerini kazanırken kendisine seçtiği kritik hedef kitle, çocuklarını okuldan eve, evden antremana taşıyan ' Soccer Mom = Futbol'cu Annesi' idi. Bu grup ortanın üzerinde eğitimli, hane geliri yine ortanın üzerinde, şehir dışında banliyöde, müstakil evde yaşayan toplumsal kesimi oluşturuyordu. 25-40 yaş grubunda olan bu grubun üyeleri anneler, ev hanımı ve/veya part-time çalışan kimselerdi. Clinton bu gruba yerinde ve bilinçaltı mesajlar vererek gönüllerini fethetti. Oylarını aldı, Başkan olmanın sefasını yaşadı.

CİNSEL CANLI BOMBA

Değerli okurlar ben sizlere Amerikalı seçmenlerin bazı gruplarından söz ederken, Amerikan Mahkemelerinde seçimleri doğrudan etkileyecek başka gelişmeler yaşanmakta.

Değişik eyaletlerde, homoseksüeller arası 'gay marriage' şeklinde adlandırılan aynı cinsden insanların evlilileri ve hukuki statüsü konusunda tam bir kargaşa mevcut.

En son gelişme San Fransisco belediyesinden ekranlara taşınan çarpıcı görüntüler oldu.

San Fransisco belediyesi mahkemelerin ve hukuki sürecin sonucunu beklemeden aynı cins evliklere izin verdi. Yüzlerce gay ve lezbiyen çift saatlerce sırada bekleşerek evlilik cüzdanlarını aldılar. Tutucu sivil toplum örgütleri, kilise ve sayısız politikacı kızgınlaklarından 'küplere binmiş' durumda.

Bush'un Pazar günü NASCAR yarışına start vermek için yaptığı ziyaret, aynı cinsten evlilikler konusunda Kerry'i sıkıştıracağının ilk işareti. Cumhuriyetçiler bu konuyu büyütecekler ve genelde liberal dünya görüşüne sahip Kerry'i tavır koymaya zorlayacaklar. Kerry eğer 'gay marriage' denilen evlilikleri prensipte tasvip ederse, Bush bu cepheden büyük taaruza geçeçek.

Metro-homo-hetero-seksüel derken Amerikan seçimlerinde en patlayıcı konulardan birisi

Cinsellik olarak karşımıza çıktı değerli okurlar. Bakalım seçim kampanyaları belden aşağı ne kadar inecek.


Diğer Yazıları
31 Mart Vakası & 31 Mart Yerel Seçimleri
Bir Türk Kedisinin Amerika Macerası
Yüzde 0,0055