Yozgat'ta Çiğdem Şenliği Düzenlendi

Yozgat'ta Çiğdem Şenliği Düzenlendi

Sorgun ilçesine bağlı Aşağıcumafakılı köyünde çiğdem gezdirme geleneğini yaşatmak amacıyla Çiğdem Şenliği düzenlendi- Şenlikte çocuklar, kırlardan toplanan çiğdemleri ağaç dallarına dizip tekerlemeler söyleyerek köyde dolaştı

YOZGAT (AA) - Yozgat'ın Sorgun ilçesinde, çiğdem gezdirme geleneğini sürdürmek için Çiğdem Şenliği düzenlendi.

İlçeye bağlı Aşağıcumafakılı bu yıl ikincisi düzenlenen Çiğdem Şenliği'nde çocuklar, kırlardan toplanan çiğdemleri ağaç dallarına dizip tekerlemeler söyleyerek köyde dolaştı.

Çiçekleriyle köydeki evleri gezen çocuklar, toplu halde "Çiğdem çiğdem çiçecik, emmim oğlu köçecik, yağ verenin oğlu olsun, bulgur verenin kızı olsun" tekerlemesini söyleyerek yağ ve bulgur topladı. Toplanan yağ ve bulgurun çiğdem çiçekleriyle pişirilmesiyle hazırlanan "çiğdem pilavı", vatandaşlara ikram edildi.

Renkli görüntülere sahne olan Çiğdem Şenliği'ne katılan Sorgun Kaymakamı Ali Arslantaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, şenliğin geleneklerin sürdürülmesi açısından önemli olduğuna söyledi.

Bu geleneğin Yozgat'ta "çiğdem pilavı", Anadolu'nun diğer bazı yörelerinde ise "çömçeli gelin" adı altında yaşatıldığını ifade eden Arslantaş, "Birlik ve beraberliğin sağlanması açısından bu tür güzel geleneklerin sürdürülmesi önemlidir" dedi.

Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek de güzel bir geleneği yaşattıkları için köy halkına teşekkür ederek "Cemre düşmesiyle böyle güzelim çiğdemler ortaya çıkıyor. Toprak uyanmaya ve ardından çiğdemler ortaya çıkmaya başlıyor. Baharın müjdecisi olan böyle güzel günlerde bir arada olmak bizleri mutlu ediyor." diye konuştu.

Aşağıcumafakılı köyü muhtarı Yakup Yılmaz ise unutulmaya yüz tutan çiğdem gezdirme geleneğini canlandırmak istedikleri kaydetti.