Taha Akyol'dan 'Amcam Hain' değil yazısı

Taha Akyol'dan 'Amcam Hain' değil yazısı
Güncelleme:

Hürriyet yazarından 'Amcam hain değil' yazısı!"Bu dar kafalı fanatiklere iki yıldır cevap vermeye tenezzül etmedim." diyen Hürriyet yazarı sonunda dayanamadı va...

Hürriyet yazarı Taha Akyol bugün köşesini ilginç bir kişisel yazıya ayırmış. 

1915 Ermeni tehciri sonrasında suçlu bulunarak idama mahkum edilen Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey'i darağacına götüren fetvayı veren ismin Büyük Amcası Mehmet Hulusi Efendi olduğu iddiasına yanıt veren Akyol, "dar kafalı fanatiklere iki yıldır cevap vermeye tenezzül etmedim. Bazı dostlarım tarihi hakikat adına konuyu aydınlatmamı istedikleri için bugün kısaca yazıyorum." dedi ve şöyle devam etti:

YOZGAT MÜFTÜSÜ HAİN MİYDİ?

"Yozgat Müftüsü Mehmet Hulusi Efendi'nin Kemal Bey aleyhine şahitlik yaptığı
ve Kemal Bey'in bu yüzden idam edildiği, dolayısıyla müftünün "hain" olduğu iddiası üzerinde durmak istiyorum.

Bu iddia iki yıldır servis ediliyor. Tarihe meraklı olanlar ve tarihi gerçeği arayanlar tarafından değil. Mehmet Hulusi Efendi benim büyük amcam olduğu için, akıllarınca yıpratma kampanyası yürütüyorlar. Bu dar kafalı fanatiklere iki yıldır cevap vermeye tenezzül etmedim. Bazı dostlarım tarihi hakikat adına konuyu aydınlatmamı istedikleri için bugün kısaca yazıyorum.

ARŞİVLERDE NE YAZIYOR?

Bu konuda Prof. Taha Niyazi Karaca'nın "Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey Olayı" adlı bilimsel bir çalışması vardır, değerli bir eserdir. (IQ Yayıncılık)

Prof. Karaca kitabının ilk baskısında, Ermenilerin ve Kemal Bey'in şahitlerinden ayrı olarak "tarafsız şahit" sıfatıyla ifadesi alınan "Yozgat Müftüsü Mehmet Hulusi Efendi"nin, Ermenilerin öldlürülmesi konusunda özetle "görmedim ama söylentiler duydum, şeriat insanlara iyi davranılmasını gerektirir" diye ifade verdiğini yazıyor.

Fakat Prof. Karaca, kitabın ikinci baskısında bunu düzeltiyor, ifade veren Yozgat Müftüsü'nün Mehmet Hulusi değil, "Mehmet Hüsnü Efendi" olduğunu, arşiv kaydının isim ve dönem benzerliğinden dolayı yanlış okunduğunu yazıyor.

BÜYÜK AMCAM HAİN DEĞİL VATANSEVERDİ

Prof. Karaca'nın belirttiği gibi, dönemin Yozgat Müftüsü Mehmet Hüsnü Efendi'ydi, Mehmet Hulusi Efendi ise Birinci Dünya Harbi döneminde ve tabii 1915 olayları sırasında askerlik görevini yapıyordu. Tehcir'den 4 yıl sonra 1919 Mart'ında Mehmet Hüsnü ölmüş, yerine, askerden dönen Mehmet Hulusi atanmıştı. Genç Müftü Mehmet Hulusi Efendi 1920'de Yozgat Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin kurucu başkanı olacak, İstanbul fetvasına karşı Mustafa Kemal'i destekleyen Anadolu fetvasını imzalayarak Milli Mücadele'de yerini alacaktır. (s. 7-8, 246)

Cahil fanatiklerin "Hain" dedikleri müftünün, nasıl bir vatansever olduğunu kamuoyuna açıklamak tarihi bir görev olduğu için yazıyorum bunları.

Etiketler taha akyol