En yüksek devlet memuru maaşı emsalsiz kaldı

En yüksek devlet memuru maaşı emsalsiz kaldı
Güncelleme:

Türkiye'nin 2019 yılında resmen geçeceği Cumhurbaşkanlığı sistemiyle birlikte Başbakanlık Müsteşarı makamı ortadan kalkacak. Bu durum en çok milyonlarca memuru düşündürüyor.

2019 yılında yürürlüğe girecek Cumhurbaşkanlığı sistemiyle vekil ve üst düzey bürokrat maaşlarına, “en yüksek devlet memuru” olarak temel oluşturan Başbakanlık müsteşarlığı ile birlikte Cumhurbaşkanlığı genel sekreterliğinin ortadan kalkacak olması, yeni dönemin “en yüksek devlet memuru”nun kim olacağı sorusunu gündeme getirdi. 

Hürriyet gazetesinden Turan Yılmaz ve Neşe Karanfil'in haberine göre Anayasa değişikliğinin referandumda kabul edilmesinin ardından Meclis ve bürokrasi kulislerinin güncel tartışma başlıklarından biri en yüksek devlet memurunun kim olacağı haline geldi.

Milletvekilleri, tüm yargı mensuplarının maaşları ve özel tazminatlar belirlenirken en yüksek devlet memurunun maaşı kriter olarak kabul ediliyor.

KATSAYI VEYA GÖSTERGE Mİ GELECEK ?

Bürokraside yapılan çalışmalarda en yüksek devlet memuru ifadesinin yerine Başbakanlık müsteşarının gösterge ve katsayılarının konulmasının yeterli olacağı düşünülüyor.

İKİNCİ FORMÜL: YARDIMCI

Kulislerde, çözüme yönelik başka seçenek olarak da, cumhurbaşkanı yardımcıları ya da bakanlar kurulu üyelerinden birinin “en yüksek devlet memuru” olarak belirlenebileceğinden söz ediliyor.

Bunun için yine kulislerde, adı da değiştirilerek görev ve yetkileriyle birlikte protokoldeki yeri de yeniden düzenlenecek özel kalem müdürlüğüne de dikkat çekilirken,

“Bu konuya sadece maaş ve tazminatlar açısından bakmamak gerekir. Bu, 2019’da yürürlüğe girecek yeni sistemin yeni protokolü açısından da önemli olacak. Bu konuda farklı egzersizler yapılıyor. Ancak konu henüz en üst düzeyde masaya yatırılmış değil. Ancak günü geldiğinde bu konu oluşturulacak yeni protokole de uygun bir biçimde çözüme kavuşturulacaktır”

değerlendirmesi yapıldı.
 

Hürriyet