Hurdaya çıkmış araçlar onarılıp satılamıyacak

Hurdaya çıkmış araçlar onarılıp satılamıyacak

İkinci el otomobil pazarında, perte çıkmış araçlar onarılıp satılamayacak...

İkinci el otomobil pazarında perte çıkması gereken araçların resmi kayıtlardan düşülmemesi nedeniyle satılabilmesini engelleyecek düzenlemeye gidiliyor.

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, otomotiv sanayiiyle birlikte kısa, ‘orta ve uzun vadede yapılabilecekleri’ yapacaklarını söyledi. Ergün, ağır kaza sonucu perte ayrılmış, yani ölmüş araçların, sigorta-kasko şirketlerince piyasaya satıldığını, bu hurdaların oto sanayi sitelerinde tamir edilerek kayıtdışı olarak yollarda dolaşabildiklerine dikkat çekerek, “Buraların, ikinci el pazarının bir şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Otomotiv sektörü de bu konuda bir rapor hazırlayarak bize sundu. Üzerinde çalışıyoruz” dedi. Ergün, sanayici, motorcu, kaportacı boyacının bir araya gelerek kaza yapmış hasarlı aracı tamir edip o aracı ikinci el piyasasında kayıtdışı olarak sattıklarına dikkat çekerek “Sigortacılar, bunu bir kayıp olarak değerlendirip hepsinin kayıt altına alınmasını istiyorlar. Birlikte bir çalışma yapılabilir. Arkadaşlar inceliyor” dedi.

HASARLAR BİLİNMİYOR

İkinci el piyasasında servis çok yaygın ve kurumsallaşmış olmadığı için, bu araçlarda ne tür hasarlar olduğunun bilinemediğini de vurgulayan Bakan Ergün şöyle konuştu: “Araçların birçoğu, resmi
servislere gitmeden birçok parçalarını sanayide değiştiriyorlar” dedi.

Otomobil ihracatı iki ayda üzde 87 arttı

Şubat ayında iç pazarda binek ve hafif ticari araç satışlarının 30 bin adetin üzerinde çıkmasından sonra üretim ve ihracat rakamları da kriz yılı 2009’un üzerinde çıktı. Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) verilerine göre otomobil ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 87 oranında artarak 1 milyar 128 milyon dolara ulaştı. Toplam otomotiv ihracatı ise yılın ilk iki ayında geçen yıla göre yüzde 49 oranında artarak 2
milyar 638 milyon dolar olarak gerçekleşti.

TEKNİK MUAYENE ŞART KOŞULMALI

Otomobil Distribütörleri Derneği Başkanı İbrahim Aybar, “pert”e çıkan araçların gerçekten trafikten çekilmediğine, bu araçların “hurda”sının tamircilere satılarak onarılıp yeniden trafiğe sokulduğuna dikkat çekerek düzenleme ile bu tehlikeli durumun önüne geçilebileceğini vurguladı. Aybar, “Pert ilan edilen bir aracın yeniden trafiğe katılması mümkün olmayacak, ancak ağır hasarlı araçların da yeniden trafiğe katılabilmesi için de, teknik muayene zorunlu olmalı” dedi.

5 MİLYON ARAÇ EL DEĞİŞTİRİYOR

Otomotiv sektörünün, sigorta şirketlerinin bu uygulamasının gözden geçirilmesini istediğini kaydeden Sanayi Bakanı Nihat Ergün “Otomotivciler, sayımız belli olsun, mutlaka kayıtlı olsun, ikinci el araç ticareti galericilerin sitelerinde yapılsın, oralarda toplansın istiyorlar. Bizde ikinci el piyasası birinci el kadar önemli. Türkiye’de 5 milyon aracın bu şekilde piyasada el değiştirdiği söyleniyor” diye konuştu.