Bayramda nasıl sağlıklı besleniriz?

Bayramda nasıl sağlıklı besleniriz?
Güncelleme:

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi uzmanlar, artan et ve tatlı tüketimine karşı uyarıyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Meral Aksoy bayramda et ve tatlı tüketimi konusunda kontrollü olunması tavsiyesinde bulunurken “Kurban eti henüz sıcaklığını korurken asla tüketilmemeli, sertliğinin de geçmesi için serin yerde bekletildikten sonra tüketime hazırlanmalıdır” diyor.

Kurban Bayramı boyunca artan özellikle kırmızı et tüketim miktar ve sıklığı beraberinde sağlık problemlerine de yol açabiliyor. Kırmızı et tüketiminin artmasının yanı sıra tatlı ve hamur işlerinin de bol miktarda tüketilmesi sindirim, kabızlık, tansiyon ve besin zehirlenmesi gibi sorunları beraberinde getirebiliyor.

Prof. Dr. Meral Aksoy kurbanın türüne bağlı olarak ette bulunan yüzde 18 - 20 oranındaki proteininin aminoasit örüntüsü açısından en iyi ve kaliteli yiyeceklerden biri olduğunu ifade ederek, etin tüketime hazırlanırken protein ve/veya aminoasit kaybına uğratılmamasına dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Aksoy “Et çok kızgın ateşte kavrulmamalı, kızartmadan uzak tutulmalıdır. Etin en yağsız olanı bile yüzde 8 oranında yağ içerir. Bu nedenle pişirirken ayrıca yağ eklenmesine gerek yoktur. Bayram sabahı genellikle kurban etinden kavurma yapılıp, tüketilir. Ancak kesilen kurban eti henüz sıcaklığını koruduğu için hemen tüketilmemeli, sertliğinin de geçmesi için serin yerde bekletildikten sonra tüketime hazırlanmalıdır” diyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Meral Aksoy kurban bayramında artacak et ve tatlı tüketimine ilişkin şu tavsiyelerde bulunuyor:

Bir öğünde ve/veya bir günde tüketilen her hangi bir yiyeceğin fazlası ileriki günler için pek fazla yararlı olmaz, buna et de dahil. O yüzden etlerimizi derin dondurucuda pişirebileceğimiz kadar parçalara bölerek ayrı, ayrı saklamalı, gerek duyulduğunda tek bir parça çıkartılıp yine buzdolabı içinde çözünmeye bırakılmalıdır. Saklama koşullarımız buna elvermiyorsa, kavurma ve/veya kıyma yapıp tuz ekleyerek kısa süre saklanabilir.

Protein açısından zengin olması nedeniyle,  etin metabolizması sonucunda atık metabolitlerinden biri ürik asittir. Ürik asidin fazla atımı özellikle yeterli sıvı alınmadığı takdirde, böbreklere yük getirmektedir. Bu nedenle tüketimde günlük gereksinmenin üstüne çıkılmamalıdır.

Bayramda çok tüketilen ve ikram edilen yiyeceklerden birisi de çeşitli tatlılar. Tatlılar çabuk metabolize olup, kana karıştıkları için hızlı enerji sağlar. Bu yönden genç nesil için tüketilmesi tercih edilmesine karşın miktarın ölçülü olması her yaş grubu için önem taşıyor. Yemeklerden sonra veya ara öğünlerde sadece bir dilim baklava ve/veya diğer hamur tatlılarından biri tüketilebilir. Tatlı tercihi yapılırken sütlü tatlılara daha fazla yer verilmesi beslenme açısından daha yararlı olacaktır.