İştahınızı dizginlemenin vakti gelmedi mi?

İştahınızı dizginlemenin vakti gelmedi mi?
Güncelleme:

İştahınızı kapatacak bu önerilerle daha rahat kilo verebilirsiniz.

Acıkmana sebep olan ghrelin ve iştahı bastıran leptin hormonları, bedeninde sürekli mücadele halindedir. Hormonların bu savaşından galip çıkan sen olmak istiyorsan, bedenine yardımcı ol ve iştahını dizginlemenin en garantili yöntemlerini öğren:

1.Yulaf ezmesi ye

Sabahları yediğin mısır gevreğini yulaf ezmesi ile değiştir. Diğer kahvaltı seçeneklerinden çok daha doyurucu olan yulaf, içinde bolca lif ve protein barındırır. Bunlar da uzun süre tok kalmana yardımcı olur.

2.Kırmızı meyvelerden yararlan

Biraz daha lezzet istiyorsan, yulaf ezmene bir avuç kırmızı meyve eklemeyi deneyebilirsin. Özellikle de kahvaltıda tatlı şeyler yemeyi seviyorsan, böğürtlen harika bir seçenek olacaktır. İçerdiği bolca lif de yabana atılmamalı.

3.Meyve suyu yerine meyve ye

Portakal suyu değil portakal! Elma suyu değil elma! Meyveler bolca lif içerir. Ayrıca midende meyve suyuna nazaran daha uzun süre kalırlar. Günde üç, dört porsiyon meyve yiyebilirsin.

4.“Light” kelimesine dikkat et

Üzerinde light ibaresi olan yiyecekleri genelde daha çok yeme eğiliminde oluruz. Üstelik şekeri azaltılmış ürünler gizlice çok miktarda yağ barındırıyor olabilir. Canın çok bisküvi istediyse ye ama bir paket light bisküviyi bitirmek yerine iki tane normal bisküvi tercih etmen daha iyi olur.

5.Alışverişi akıllıca yap

Karnın açken markete gitmemen gerektiğini herhalde artık biliyorsundur. Mutfağına nasıl yiyecekler sokarsan onları yersin. Dolayısıyla ev arkadaşın veya eşin seviyor diye ya da misafir gelirse evde bulunsun düşüncesiyle abur cuburları evine sokma. Kek pişirdiğinde yiyeceğini biliyorsan, en azından sağlıklı malzemeler kullan. Alışveriş sepetine yağsız yoğurt, süt, taze meyve-sebzeler, kepekli makarna, çavdarlı ekmek, yulaf ezmesi gibi sağlıklı yiyecekler at.

6.Protein ekle

Yediğin her öğünde bir miktar protein olursa, sonraki öğüne kadar daha tok kalırsın. Protein aynı zamanda kaslarını da destekler. Ama aklına sadece et gelmesin: Sebze yemeğinin yanında yiyeceğin bir kâse yoğurt veya salatana ekleyeceğin peynir de protein kaynaklarıdır.  

7.Çorbayla başla

Yemeğe çorbayla başlamak mideni şişirerek doygunluk hissinin çabuk oluşmasını sağlar. Böylece diğer yemeklerden daha az yiyerek daha az kalori almış olursun.

8.Yarısını ye

Artık gittiğimiz her restoranda önümüze dev porsiyonlar geliyor. Ama önüne konan her tabak gerçekten bir porsiyon değil. Kendini boşuna kandırma ve tabağındakilerin yarısını ye. Kalanı da paketlemelerini rica et. Sıra tatlıya geldiğinde ise es geçip hemen kahve iste ya da mutlaka yemek istersen bir porsiyon tatlıyı arkadaşınla paylaş. Böylece restorandan hem mutlu hem de fazla kalori almamış olarak ayrılırsın.

9.Yağsız kalma

Zannedilenin aksine diyetten yağları çıkartmak fayda sağlamıyor; aksine zarar veriyor. Belli miktarda sağlıklı yağlar alırsan vücudun daha sağlıklı çalışır ve çabucak acıkmazsın. Salatana avokado ekleyebilir ya da kahvaltıda fıstık ezmesi yiyebilirsin.

10.Yeterince uyu

Yapılacak işler listene yarın devam edersin. Belli bir saatten sonra yapılacak en güzel şey iyi bir uyku çekmektir. Böylece hem ertesi günün işleri için enerji toplarsın, hem de iştahı bastıran leptin hormonunun artmasını sağlarsın. Her gece en az yedi saat kaliteli bir uyku uyumaya özen göster.

Women'sHealth