Yeni yılın ilk gününe mutlu bir mideyle uyanın

Yeni yılın ilk gününe mutlu bir mideyle uyanın
Güncelleme:

Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Binnur Şimşek, yılbaşı sonrası için sağlık tüyoları veriyor.

Yılbaşı sofraları her zaman bir şölendir. Türlü türlü yemekler, tatlılar sofradaki yerini alır. Ancak sağlıklı beslenme alışkanlıklarını, ölçülü ve dengeli beslenme kurallarını bir gece de olsa bir tarafa bırakmak doğru değil. Abur cubur ve çok karışık yemek, yeni yılın ilk gününü gaz şikayeti, şişkinlik, sindirim sistemi rahatsızlığı ile geçirmenize neden olabilir. Liv Hospital Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Binnur Şimşek yılbaşı ve sonrasında mutlu bir sindirim sistemi için sağlık tüyoları veriyor.

Yılbaşı öncesinde, güne bol su içerek başlayın. Akşama çok bol yemek düşüncesiyle, kahvaltıyı atlamayın.

Gün içerisinde 8-10 bardak yani ortalama 2- 2,5 litre su tüketin.

Öğle yemeğinde lif içeriği yüksek besinleri tercih edin. Öğün atlamadan 2- 3 saat aralıklar ile az az ama besin öğeleri bakımından kaliteli ara öğünler tüketin.

Yılbaşı yemeğinde ızgaralar, fırında, haşlama veya buğulama yöntemleri ile pişirilmiş besinleri seçmeniz, hindi veya tavuk yiyecekseniz beyaz kısımlarını derisiz olarak tüketmeniz uygun olacaktır.

Mezelerden çok yağlı ve bol baharatlı olmayan ve mayonez ilave edilmemiş yiyecekleri tercih ederseniz sindirim sisteminizi yorulmaz.

Et grubu seçeneğinizin hemen yanına alacağınız buharda pişirilmiş veya sote edilmiş sebzeler bağırsaklarınızı korur.

Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezlerinden olan iç pilav tüketimini sınırlandırmanız doğru yaklaşım olacaktır.

Yeni yılın hep ağız tadı ile geçmesi düşüncesi ile yiyeceğiniz sütlü tatlı veya meyve tatlıları gecenizin yıldızları olabilirler.

Alkol içecekseniz, mutlaka kaliteli protein içeriği olan yoğurtlu mezelerle ve az yağlı peynirlerle tüketmeye çalışın. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları içerisinde erkeklerin 2 kadeh, kadınların ise 1 kadehten fazla alkol içmemeleri ve alkol içeriği daha düşük olan içecekleri tercih etmesi gerekir.

Çok fazla tüketim yaptığınızı düşünüyorsanız güne bol su içerek başlamalısınız.

Sabah kahvaltınızda yağsız yoğurt, 2- 3 dilim ananas ve 1- 2 ceviz tüketebilirsiniz. Gün içerisinde su tüketiminizi arttırabilir, papatya, melisa, adaçayı, ıhlamur gibi bitki çayları içebilirsiniz.

Hafif tempolu yürüyüşler yapabilir, metabolizmanızın canlanmanızı vücudunuzdan toksinlerin uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz.

Öğle ve akşam yemeklerinde ise sebze yemekleri ile yoğurt veya cacık tüketmek de yine sağlıklı bir yıla başlamanıza yardımcı olacaktır.

Ara öğünleri mutlaka yapmalı, günü ılık bir duş alarak tamamlamalısınız.

Leyditurk.com