Antibiyotiğin öksürüğe faydası yok

Antibiyotiğin öksürüğe faydası yok

İnatçı öksürüklerinizden kurtulmak için antibiyotik kullanıyorsanız hata yapıyorsunuz !

Antibiyotiklerin, hafif göğüs enfeksiyonuyla birlikte seyreden inatçı öksürükten şikayetçi hastaların tedavisinde ''faydası olmadığı'' bildirildi.

BBC'nin Lancet dergisindeki araştırmaya dayandırdığı haberinde, hafif göğüs enfeksiyonuyla birlikte seyreden inatçı öksürükten şikayetçi hastaların bu şikayetlerinin süresi ve şiddetinin, antibiyotik ya da plasebo alanlar arasında değişiklik göstermediği belirtildi.

Araştırma çerçevesinde 12 Avrupa ülkesindeki 2 bin hastaya ''hastalık'' güncesi tutturuldu.

Uzmanlar öte yandan zatürreden şüphelenildiğinde antibiyotiklerin kullanılmak zorunda olduğu uyarısında bulundular.

Araştırma ekibinin lideri Southampton Üniversitesi'nden Paul Little, ''Solunum yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için, zatürreden şüphelenilmeyen hastalarda amoksisilin antibiyotiğini kullanmak işe yarıyor görünmüyor ve zararlı olabilir'' dedi.

Konuyla ilgili daha önce yapılan çalışmalar çelişkili sonuçlar verirken, yeni araştırmanın sonuçlarının, göğüs enfeksiyonlarının daha ileri komplikasyonlara neden olabileceği yaşlılar için de geçerli olduğu, araştırılan grubun neredeyse üçte birini 60 yaş üstündekilerin oluşturduğu belirtildi.

Belçika, Almanya, Fransa ve İngiltere'nin de aralarında bulunduğu Avrupa ülkelerinde 2007-2010 yılları arasında yapılan araştırma çerçevesinde incelenen 2 bin 61 hastanın, bronşit gibi bir göğüs enfeksiyonu şüphesiyle birlikte 28 günden uzun süren inatçı öksürük şikayeti bulunduğu kaydedildi.

Zatürre geçirdiklerinden şüphelenilen hastaların, araştırmanın dışında tutuldukları bildirildi.

AA