Erkeklerin korkulu rüyası !

Erkeklerin korkulu rüyası !

Erkeklik hormonunun aşırı çalışması, saç dökülmesine neden oluyor.

Erkeklik hormonunun aşırı çalışması, aşırı sigara kullanımı, düzensiz uyuma ve beslenme, vitamin eksikliği ve genetik yatkınlık saç dökülmesinin ana nedenleri olabiliyor.

Erkeklerde artık en az kadınlar kadar dış görünümlerine önem veriyorlar. Etkileyici bir görüntü günümüzde erkekler için de önemli. Zamana teslim olmak istemeyen erkeklerin en büyük korkusu ise ; Saç Dökülmesi…Erkeklik hormonunun aşırı çalışması, aşırı sigara kullanımı, düzensiz uyuma ve beslenme, vitamin eksikliği ve genetik yatkınlık saç dökülmesinin ana nedenleri olabiliyor.

Saç ekiminden neden korkuyoruz?

Saç ekiminden insanların korkmalarının en başta gelen nedeni, iğne fobisidir. İğne (enjeksiyon) yapılırken acı duyacakları ve ağrı çekebileceklerini düşünürler. Bir diğer neden; operasyon sonrası görüntülerinin, öncesine oranla kötü ya da yapay durmasından aşırı endişelenmeleridir. Saç tellerinin alındığı bölgede yara izi ve eksiklik oluşacağı kanısı da korkuyu artırmaktadır. Tüm bunlar “bilgi eksikliğinden” kaynaklanmaktadır.

Neden korkmamalıyız?

Saç ekimi yapılacak bölgeye iğneyle lokal anestezi yapılır. Çok ince iğne uçlarıyla, çok hızla kısa sürede ve hastanın hassasiyetlerine büyük özen gösterilerek yapılan bu anestezi genellikle minumum acı ve ağrı ile tamamlanır. Ardından hasta konforlu bir şekilde sohbet ederken, uzmanlar tamamen risksiz “saç ekim” safhalarını yürütür.

FUE tekniğinde kesi yapılmadığı için herhangi bir iz söz konusu olmaz.
Yeni çıkan saçlar; ensedeki saç folikülleri kökenli olduğu için daha canlı ve daha kalıcıdır.
Saç ekimi; uygulama sonrası 2 gün dinlenmeyi, 10 gün yoğun korumayı ve 2 hafta özel bakımı gerektirir.

Saç ekimi yöntemiyle, kaş ekimi, sakal bıyık ekimi ve yara izleri ekimleri de başarıyla uygulanmaktadır.

Saç ekimine alternatif uygulamalar var mıdır?

Saç ekimi dışında alternatif olarak protez saç uygulamaları vardır. Bu işlem saç derisine peruk yapıştırılması işlemidir. Saç ekimine göre daha maliyetli olabilir. Bunun yanında deriye yapıştırıldığı için saç derisinde tahrişe, yara ve alerjik durumlara neden olabilir.

Saç ekimi sonrası dökülmeler olur mu?  Ne kadar sürede iyileşme olur?

Saç ekimi sonrası, işlem yapılan alanda dökülmelere rastlanmamakta, kendi saçının olduğu ve ekilme yapılmayan diğer alanlarda dökülmeler görülmektedir. Saç ekimi sonrası ekilen saçlar ilk bir ay içinde dökülür, 3. aydan sonra tekrar çıkmaya başlar. Ekilen saçlar maksimum gücüne ortalama 8. ayda ulaşır. Ekim yapılan yerde daha önceden bulunan saç tellerinin dökülme ihtimali olabilir, ancak ekilen saçlar dökülmez.

7′den 70′e herkes saç ekimi yaptırabilir mi?

Kafa derisinde herhangi bir cilt hastalığı bulunmayan, saç alınacak bölgede (öncelikle ense kısmında) uygun kök saçı bulunanlar ve lokal anesteziye alerjisi olmayan, ergenlik dönemi sonrası “saç dökülme sorunu” olan kadın erkek herkes, saç ekimi yaptırabilir.

Ekilen saçları uzatabilir miyiz? Boyayıp, perma, maşa ya da brezilya fönü yaptırabilir miyiz?

Ekilen saçlarınızı, kırılmadığı sürece belinize kadar uzatabilirsiniz. 8.aydan itibaren de boyayıp “perma, brezilya fönü v.s.” işlemler yaptırılabilir.

Ekim yapılan saçımıza şapka, toka, bandana ne zaman takabiliriz?

Ekimden sonraki 3. gün şapkanızı, 15. gün bandananızı, saçınızı uzattıktan sonra da istediğiniz tokayı takabilirsiniz.

Denize, havuza rahatlıkla girebilir miyiz? Özellikle havuz suyu köklere zarar verir mi?

Denize veya havuza 15. günden sonar kontrollü girilebilir ama her ihtimale karşın 30. günden sonra girilmesi daha güvenli olacaktır.Havuz suyu temiz ise köklere zarar verme olasılığından bahsedemeyiz.

Anestezi sonrası kanal açılmada kullanılan cihaz; nasıl bir teknolojidir? Saç derisine ne kadar nüfuz eder, derinlere girip beyinde bir aksilik yaratma olasılığı nedir?

Kanal açmada kullanılan aletler yeni bir teknolojidir. Saç derisine yarım cm kadar girebilmektedir. Bugüne kadar yapılan milyonlarca uygulama içinde, beyine etkisi konusunda hiçbir vaka bildirilmemiştir. Fue yönteminde kullanılan mikro motorun 0, 7 – 0.8 mm’lik punçları sayesinde “ağrısız ve izsiz” saç ekim operasyonları yapılabilmektedir.

FUE tekniği ile saç ekimi 3 aşamada gerçekleştiriliyor;

1. aşama:  Ensede saç foliküllerinin alınacağı bölüm hazırlanır. Lokal anestezi uygulanır. Foliküller mikromotor ile tek tek alınır ve hazırlanan özel solüsyonlarda bekletilir. Birinci aşama ortalama 2 – 3 saat sürer. Süreyi alınacak saç miktarı belirler.

2. aşama:  Saç ekilecek bölgeye lokal anestezi uygulanır. Sonra özel cihazlarla kişiye uygun kanallar açılır. Doğal görünümün sağlanması için bu kanalların yönü sayısı ve sıklığı çok önemlidir. Bu aşamada ortalama 2 saat sürer.

3. aşama: Saç folikülleri açılan kanallara tek tek yerleştirilir. Gelecekteki görüntüyü belirleyecek bu uygulama 2 – 3 saat sürer.

Toplam 6 – 8 saatlik bir süre sonunda saç ekimi uygulaması tamamlanmış oluyor.

Saç foliküllerinin alındığı ense bölgesi pansuman yapılarak kapatılır. Saç ekilen bölge ise açık bırakılır. Operasyonun yapıldığı gün bu bölgeye Elit ekibi kontrolünde ilaç uygulaması yapılır. Daha sonra iki hafta süresince kişinin kendisi, evde her akşam özel losyonlarla pansuman yapar. Bu losyonlar o bölgedeki kabuklanmayı temizler; 45 dakika beklendikten sonra ılık duşta fazla saçları zorlamadan yıkama yapılır.

Birinci ayın sonunda ekilen saçların %80′ni dökülebilmesine karşın üçüncü ayda tekrar çıkmaya başlar ve 8 ila 12 ay arasında beklenen en ideal sonuç elde edilebilmektedir. (Üçüncü ayda saçlar tekrar çıkıncaya kadar saçsız görüntüye sabredilmeli,  panik yapılmamalıdır.)

Op.Dr.Beyhan Kanmaz
Estetik ve Plastik Cerrahı

Sağlık&Yaşam