Kantin yiyecekleri çocukları tehdit ediyor

Kantin yiyecekleri çocukları tehdit ediyor

Okul kantinlerinde satılan sağlıksız yiyecekler çocuklarda reflüye neden olabiliyor.

Okul kantinlerinde satılan sağlıksız yiyeceklere karşı aileleri uyaran Prof. Dr. Yonca Tabak, bu gıdaların, hiçbir sorunu olmayan çocukta bile sessiz bir reflüye yol açabildiğini belirtiyor.

Çocuk sağlığı polikliniklerine yapılan başvuruların altında çoğunlukla sessiz bir reflünün yattığını biliyor muydunuz? Okul kantinlerinde satılan çikolata, gofret, bisküvi, hamburger, patates kızartması ve kakaolu/gazlı içecekler çocuklarda öksürük, geniz akıntısı, sarı yeşil renkte burun akıntısı ve burun tıkanıklığına yol açıyor. Görülen bu belirtilerin kapıda bekleyen reflü hastalığının habercisi olabileceğini ifade eden Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, aileleri bu tehlikelere karşı uyarıyor.

Ses Kısıklığı Reflü Belirtisi Olabilir

Prof Dr. Tabak, reflünün sanıldığı gibi sadece mide yanmasından ibaret olmadığını, çok çeşitli belirtiler ile birlikte görülebileceğini söylüyor. Üst solunum yolu enfeksiyonuna ses kısıklığı, bulantı, diş gıcırdatma, ağız kokusu, geğirme ve hıçkırığın eşlik etmesi halinde bu belirtilerin reflü göstergesi olabileceğine işaret ediyor. Prof. Dr. Tabak, kantin yiyeceklerinin, okul stresiyle mücadele eden çocuklar için geçici bir kaçış olduğunu ve yedikçe daha fazla yeme isteği uyandırdığını söylüyor. Kakaolu maddelerin mide kapakçığını gevşetip asit miktarını artırdığını; kolalı içeceklerin, fast food ve kızartma türü gıdaların ise reflüyü tetiklediğini vurguluyor.

Prof. Dr. Tabak, özellikle astımı olan çocukların, hastalığın doğası gereği reflüye daha yatkın olduğunu,  sağlığa olumsuz etki eden yapay ve hazır gıdaların hem kantinlerden hem de mutfaklardan çıkartılması gerektiğini belirtiyor. Bunun bir yasak olarak algılanması çocuklarda bu yönde kalıcı bir algı oluşması açısından oldukça önemlidir.” diyen Prof. Dr. Tabak, hem aileleri hem de öğretmenleri bu konuda daha dikkatli ve sorumlu davranmaya davet ediyor.