Tüp bebek zor bir tedavi mi?

Tüp bebek zor bir tedavi mi?
Güncelleme:

Tüp bebek tedavisinin tıbbi olarak herhangi bir zorluğu yoktur. Hastaların hastanede kalması gereken bir aşaması mevcut değildir. Kısa süren muayene ve kontroller, çiftlerin günlük hayatının sekteye uğramasına yol açmamaktadır. Anne adayları tedavinin hiçbir aşamasında acı ya da ağrı duymamaktadır.

Bundan dolayı da fiziksel olarak herhangi bir zorluğunun olmadığı bilinmelidir. Bu aşamada çiftleri zorlayabilecek tek kısım, psikolojiktir. 

Tüp bebek tedavisi nedir?

Tüp bebek tedavisi, çiftlerin bir sene boyunca korunmasız ve düzenli cinsel ilişkide bulunmasına rağmen gebelik sağlanamadığında başvurulan bir yardımcı üreme yöntemidir. Bu tedavi yönteminde anne adayının yumurta hücresi ve baba adayının sperm hücresi laboratuar koşullarında döllendirilir ve ardından anne adayının rahmine transfer edilerek gebelik gerçekleştirilmesi amaçlanır.

Tedavinin ilk aşamasında çiftin kısırlık sorununa ve özelliklerine uygun olarak bir tedavi yöntemi belirlenir. Ardından ise anne adayının yumurtalıklarının uyarılması için ilaç tedavisine başlanır. Bu tedavi süresince anne adayının yumurtalıkları sık sık kontrol edilir. Daha sonra istenilen olgunluğa erişmiş yumurtalar toplanır. Yumurta toplama aşaması ile eş zamanlı olarak baba adayından sperm örneği alınır. Sperm örneği veremeyen baba adaylarından ise Mikro TESE yöntemiyle sperm hücresi alınabilir. Ardından elde edilen üreme hücreleri uygun koşullarda hazırlanır ve mikroenjeksiyon ya da klasik döllendirme yöntemiyle döllendirilir. Döllendirilen yumurtalar 3. Ya da 5. Gün anne adayının rahmine transfer edilir.

Tüp bebek sahibi olmak isteyen çiftler adet dönemlerinin 2. Günü ve ya 3. Günü tedaviye başlamalıdırlar.  Tüp bebek yöntemleri şunlardır:

Tüp bebek aşamaları nedir?

  • Yumurta gelişimi:

Bu aşamada anne adayın çeşitli hormon ilaçları uygulanmaktadır. Bu ilaçların kullanılma amacı ise yumurtalıklardan birden fazla yumurta hücresi elde etmektir. İşlem 15 günde tamamlanır. Yumurtalar istenilen olgunluğa eriştiğinden ise yumurta çatlama iğnesi yapılır. Bu iğnenin yapılmasından 36 saat sonra yumurtalar toplanır.

  • Yumurta toplama aşaması:

Yumurta toplama aşaması yaklaşık olarak 20-30 dakikada tamamlanmaktadır. Genellikle lokal anestezi altında uygulanır. Ancak arzu eden anne adaylarına genel anestezi altında da uygulanabilmektedir. Anne adayı herhangi bir ağrı ya da acı duymamaktadır. Bu işlemde yumurtalıkların içerisinde bulunan sıvılar toplanarak içerisinde yumurta oluşup oluşmadığına bakılır. Eğer yumurta oluşmuş ise alınırlar. Yumurta toplama aşamasından sonra anne adayı birkaç saat merkezde dinlenir ve ardından evine gidebilir.

  • Döllenme aşaması:

En kaliteli yumurta hücresi tercih edildikten sonra baba adayından alınan sperm hücreleri değerlendirilir. Ardından da laboratuar işlemlerine başlanır.

Üreme hücrelerinin durumuna göre mikroenjeksiyon ya da klasik döllenme yöntemi ile embriyo oluşturulabilir. Daha sonra oluşturulan embriyolar kültür ortamında muhafaza edilir. Transfer gününe kadar bu embriyolar kontrol altında tutulur.

  • Embriyo transferi:

Embriyo transferi oldukça kısa sürede tamamlanan bir işlemdir. Hasta, herhangi bir ağrı ya da acı duymamaktadır, bu sebeple de anestezi uygulanmaz. İşlem tamamlandıktan sonra hasta merkezde dinlenir ve ardından evine gidebilir. Transferden 12 gün sonra gebelik testi yapılır.

Embriyo transferi sonrası

Embriyo transferinin tamamlanmasının ardından hasta 12 gün boyunca serbesttir. Bu bekleme aşamasında hastanın stres oranı artabilir. Bu aşamada endişe ve kaygı duyulabilir. Çiftler, iki sonuca da kendilerini hazırlamalıdır Yalnızca kötüye ya da iyiye odaklanmak, sonuç karşısında daha büyük bir yıpranmaya yol açabilir. Bu süreçte anne ve baba adayının stresten uzak durması, sık sık dinlenmesi, açık havada yürüyüşler yapması önerilir. Gerekli durumlarda ise profesyonel yardım almaktan çekinmemek gerekir.

Bu süreçte çiftin yaşabilecekleri:

  • Özellikle anne adayının yoğun bir stres altında olması, farklı hastalıkların tetiklenmesine sebep olabilir. Bu sebeple stresi arttırabilecek ortamlardan uzak durulmalıdır.
  • Bu dönemde hobilere yoğunluk vermek aklın dağılmasını sağlayabilir. Dikkatin farklı ve sakin eylemlere odaklanması gerekmektedir.
  • Şayet gebelik testi negatif çıkmış ise, diğer denemelerin başarılı olabileceği unutulmamalıdır. Tüp bebek tedavisinde başarısızlık, diğer deneme için rehber görevi görebilir. Bu sayede de başarılı sonuçlar elde edilebilir.