Aslı Çakır Alptekin rüşvet vermiş !

Aslı Çakır Alptekin rüşvet vermiş !
Güncelleme:

Şampiyon atlet Aslı Çakır Alptekin'in, dopingi gizlemek adına yüklü para verdiği ileri sürüldü.

Dünya Dopingle Mücadele Ajansı’nın (WADA) raporuna göre, 2012 Londra Olimpiyatları’nda altın madalya kazanan Aslı Çakır Alptekin, dopingi saklamak için Uluslararası Atletizm Federasyonu’na rüşvet verdi. IAAF Başkanı Lamine Diack’ın oğullarının başrolde olduğu olayda, İstanbul’da bir otelde 35 bin euroluk nakit ödeme yapıldığı belirtildi.

Dünya Anti Doping Ajansı (WADA), dün geniş kapsamlı bir rapor yayınladı. Kasım ayında ajans tarafından ilk bölümü yayınlanan rapor atletizm dünyasını sallamış, Rus atletlerin müsabakalardan men edilmesine kadar varan ciddi sonuçlara yol açmıştı. Raporun ikinci bölümündeyse Londra Olimpiyatları’nda 1500 metrede altın madalya kazanan Aslı Çakır Alptekin ile ilgili bulgular yer aldı. Buna göre yıldız atletin, dopingi gizlemek adına rüşvet vermeyi kabul ettiği belirtildi.

IAAF eski başkanı Lamine Diack’ın oğlu Papa Massada Diack (PMD) ve Khalil Diack’ın da (KD) dahil olduğu olaylar rapora şu şekilde yansıdı:

13-17 Kasım, 2012

Aslı Çakır Alptekin’in kulübünden iki yetkili Monaco’ya giderek PMD ile görüşür. PMD başlangıçta 650 bin euro talep eder ardından sorunu çözmek için 300 bine iner. Yetkililer ödemeyi reddeder ve kentten ayrılır.

20 Kasım, 2012

PMD İstanbul’a gelir, Alptekin, eşi ve kulüp yetkilisi ile Maçka’daki bir otelde buluşur. Türk tarafı kendisinin konaklama masraflarını karşılar. Garanti verilmesi durumunda 100 bin ile 250 bin euro arasındaki bir ücreti Alptekin cephesi ödemeyi kabul eder. 35 bin euroluk ödeme PMD’ye nakit olarak yapılır.

30 Kasım, 2012

IAAF’in Anti Doping Departmanı’nın başında olan Dolle tarafından da imzalanan bir mektubu IAAF, Türkiye Atletizm Federasyonu’na (TAF) gönderir. Alptekin’in açıklamasının kabul edilmediği, ömür boyu men önerildiği belirtilir. Beş gün sonra PMD’nin maili gelir, cezanın olimpiyat madalyasını koruyacak şekilde 2013 Mart’ına ertelenmesini tavsiye eder.

Aralık, 2013

KD’nin eşiyle birlikte Alptekin ile görüşmek üzere, İstanbul’a geldiği belirtilir. Bu hareket, TAF’ın yaptığı “Aslı doping yapmamıştır” açıklamasının ardından gelir. Eski bir federasyon başkanı, Aslı ile KD arasında bağlantı kurar ve PMD’nin dümen yaptığını iletir. KD, ceza alınmayacağı garantisini verir. Bu sefer para konuşulmamıştır ama gerekli hamlelerin yapılması için bir miktarın zorunlu olduğu açıktır.

Ocak-Şubat, 2014

KD Nice ve İstanbul arasında bir çok kez seyahat eder. Kendisi ve eşinin 20-25 bin euro dolayında tutan konaklama, yeme-içme ve seyahat masrafları Alptekinler tarafından karşılanır. KD, Nice’e yaptığı seyahatlerde yetkilileri Alptekin kararına itiraz edilmemesine ikna etmeye çalışır.

12 Şubat ve sonrası

KD İstanbul’dan ayrılır, IAAF itirazı sunar... KD daha sonra Aslı Çakır’a Whatsapp mesajı gönderir ve itirazın sunulmasıyla ilgili özür diler. Durumun adil olmadığını, kendisinin elinden bir şey gelmediğini aktarır.

Putin de doping dosyasına girdi

Dopingli olmakla suçlanan Rus atletlerin, Moskova’daki Dünya Atletizm Şampiyonası’na katılmamaları için IAAF Eski Başkanı Diack’ın, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştüğü iddia edildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Uluslararası Atletizm Federasyonu (IAAF) ile birlikte, doping sonuçlarının üstünün örtülmesi işine karıştığı bildirildi.

WADA’nın geçtiğimiz aylarda yayınladığı bir rapor büyük yankı uyandırmış, Rusya’da devlet destekli dopingin orataya konmasıyla Rus atletlere müsabakalardan men cezası gelmişti. Bu atletlerin pozitif çıkan sonuçlarının gizlenmesi için bazı IAAF yetkililerinin rüşvet aldığı iddia edilmişti.

WADA’nın raporunun ikinci bölümünün, IAAF’te kişilerin bireysel olarak bu işe girişmiş olmalarının mümkün olmadığı, birliğin hiyerarşik yapısı gereği herkesin yaşananlardan haberdar olduğu belirtildi. Dick Pound tarafından hazırlanan raporda IAAF eski başkanı Lamine Diack’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğü ve doping yaptığından şüphelenilen bazı Rus atletlerin, 2013’te Moskova’da yapılan Dünya Atletizm Şampiyonası’nda yarışmamalarını sağlamaya çalıştığı belirtiliyor.

Tokyo iddiası

WADA’nın raporunda bir başka önemli iddia daha yer aldı. Buna göre Diamond League ya da IAAF’e Türkiye’nin 4-5 milyon dolarlık bir ödeme yapmayı reddettiği için Lamine Diack’ın desteğini yitirdiği belirtildi. Japonların ise bu miktarı ödediği öne sürülürken, sürecin 2020 Olimpiyatları’nın Tokyo’ya verilmesiyle sonlandığı ifade edildi.

Aslı Çakır Alptekin, Londra Olimpiyatları’nda 1500 metrede 4.10.23’lük derecesiyle altın madalya kazanmış, ancak madalya doping yaptığı gerekçesiyle geri alınmıştı.