Sahaya gökkuşağı pazupandı ile çıktı

Sahaya gökkuşağı pazupandı ile çıktı

ABD'de geçtiğimiz hafta eşcinsellerin gittiği bara düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybedenlere ABD Milli Takımı Kaptanı'ndan destek geldi.

Geçtiğimiz hafta ABD’nin Orlando kentinde yaşanan silahlı saldırı, tüm dünyayı ayağa kaldırmıştı. Çoğunlukla eşcinsellerin gittiği bir bara yapılan silahlı saldırıda 50 kişi hayatını kaybetmiş, 53 kişi de yaralanmıştı.

Eşcinselleri ayağa kaldıran ABD’nin Orlando kentindeki silahlı saldırı sonrası, birçok ülkede ‘Onur Yürüşü’ yapılmasına karar verildi. Saldırıda hayatını kaybeden eşcinselleri anmak ve yalnız olmadıklarını göstermek için yapılacak yürüyüşün Türkiye’de de, birçok kesim tarafından tehdide varacak şekilde eleştirilmesine rağmen, 26 Haziran tarihinde gerçekleştirilmesi çağrısında bulunuldu.

Türkiye’de yürüyüşün yapılıp yapılamayacağı, yapılması durumunda ortalığın karışıp karışmayacağı, yeterli önlemlerin alınıp alınmayacağı tartışılırken hatta yürüyüş İstanbul Valiliği tarafından yasaklanırken, eşcinsellere bir destek de ABD’den geldi. ABD’nin ev sahipliğini yaptığı Copa America’da mücadele eden ABD A Milli Futbol Takımı’nın Kaptanı Michael Bradley, çeyrek final maçında karşılaştıkları Ekvator maçına ‘Gökkuşağı’ bandı takarak çıktı.

Sosyal medya aracılığı ile tüm dünyanın duyduğu Bradley’nin hareketi, büyük takdir topladı. Ayrıca karşılaşma öncesinde de Orlando saldırısında hayatını kaybedenler anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

ORLANDO SALDIRISI

ABD’nin Florida eyaletine bağlı Orlando şehrinde eşcinsellerin gittiği Pulse Club adlı gece kulübü, ülke tarihinin en kanlı katliamlarından birini yaşadı. Yetkililer, ölü sayısını en az 50 olarak açıkladı. Kentte acil durum ilan edildi. Yetkililer, saldırgan Omar Mateen’in terör bağlantısıyla ilgili somut bir bilgiye ulaşamazken, saldırıyı IŞİD terör örgütü üstlendi.

Yetkililer, 50 kişiyi öldüren, 53 kişiyi de yaralayan saldırganın kimliğini Omar Mateen olarak açıkladı. Afgan asıllı 29 yaşındaki saldırgan, polisle girdiği çatışmada öldürüldü. Orlando Polis Müdürü John Mina, “Saldırı organize ve iyi planlanmış gibi görünüyor” dedi. Mina, saldırganın barın dışında polisle çatışmaya girdikten sonra içeri kaçtığını ve insanları rehin aldığını açıkladı.

ABD’li güvenlik güçlerinin binanın kapısını zırhlı bir araçla kırarak içeri girdiği aktarıldı. Operasyon sırasında içeride bulunanların polisle irtibat halinde olduğu da yetkililer tarafından paylaşılan bilgiler arasında… Saldırganın üzerinde herhangi bir patlayıcı maddeye rastlanmadı. Mina, Mateen’in üzerinden bir saldırı tüfeği ile bir tabanca bulunduğunu duyurdu.

“RADİKAL İSLAMCI EĞİLİMLERİ VAR”

Orlando Polis Müdürü John Mina, saldırının yerel saatle 02.00’de başladığını, olay yerinde bulunan bir polis memurunun saldırganla çatışmaya girdiğini söyledi. Mina’ya göre, saldırgan daha sonra kulübe girdi ve bazı kişileri rehin aldı.

Rehinelerden bazılarının polisi araması ve mesaj göndermesi üzerine saat 05.00’te operasyon kararı alındığı ve saldırganın öldürüldüğü açıklandı. Olay yerinde bomba ve tehlikeli madde ekibinin gönderildiği ve patlayıcının imha edildiği belirtildi. Mina, saldırganın bir tabanca ve tüfek taşıdığını ve üzerinde bir tür patlayıcı olduğunu kaydetti.

Bir ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) sözcüsü, saldırganın arkasında başka kişilerin olup olmadığını belirlemeye çalıştıklarını ve söz konusu kişinin “radikal İslamcı ideolojiye eğilimleri” olduğunun anlaşıldığını söyledi.

AMK Gazetesi