Süper Lig'in Borsa İstanbul’da kazandıranı belli oldu

Süper Lig'in Borsa İstanbul’da kazandıranı belli oldu
Güncelleme:

Seçimlerin ardından rekor üstüne rekor kıran Borsa İstanbul'da en çok kazandıran futbol kulüpleri de belli oldu. İşte ezeli rekabette Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor'un Borsa'daki durumu...

Anadolu Ajansı’nın aktardığı bilgilere göre, spor endeksi son ayda %5,5 artış gösterdi. BIST 100 endeksi de Eylül ayını %5,3’lük kazançla geride bıraktı.

Uzmanlar, Türk Lirası varlıklarına olan ilginin artması sonucunda BIST 100 endeksinin beşinci ayına girerken artış gösterdiğini, spor endeksinin de dört aylık yükseliş trendini sürdürdüğünü belirtti.

Trabzonspor, sahada teknik direktör Nenad Bjelica’nın liderliğinde gösterdiği performansın meyvelerini borsada da topladı. Takım, Bjelica ile çıktığı 15 maçta 8 galibiyet alırken 7 mağlubiyet yaşadı, berabere kalmadı.

 Trabzonspor’u takiben, yatırımcılarına en çok kazandıran ikinci spor şirketi Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ oldu. Şirketin hisseleri %21,1 oranında değer kazandı. Beşiktaş, UEFA Avrupa Konferans Ligi’nde başarısını sürdürüyor ve Tüpraş ile stadyum isim hakkı ve reklam anlaşması imzaladığını duyurdu. Bu anlaşma için 2023-2024 sezonu bedeli 230 milyon 383 bin 150 lira + KDV olarak belirtildi. Sonraki iki sezon içinse bu tutara TÜİK tarafından belirlenen TÜFE oranı eklenecek.

Beşiktaş, transfer döneminde Fildişi Sahili’nden Eric Bailly’i de kadrosuna dahil etti.

Trendyol Süper Lig’de zirvede olan Fenerbahçe Futbol AŞ, borsada %3,9’luk bir getiri sağladı. Fenerbahçe, son oynadığı Çaykur Rizespor karşılaşmasını 5-0’lık skorla kazanarak, bu sezonki galibiyet serisini sürdürdü.

Diğer yandan Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar, Eylül ayında %15,7 değer kaybı yaşadı.

BEŞİKTAŞ 7’YE KATLADI
Beşiktaş, hisse fiyatında geçen yıla göre yedi katlık bir artış yaşayarak dikkat çekti.

Spor kulüplerinin borsadaki yıllık performansları incelendiğinde, Beşiktaş yatırımcısına en yüksek getiriyi sağlayan kulüp oldu. Beşiktaş, hisse fiyatını geçen yıl 5,94 lira olan seviyeden alarak, bu yıl Eylül sonunda yüzde 634’lük bir artışla 7 katına çıkardı.

Aynı dönemde, Galatasaray yatırımcısına yüzde 76,5, Fenerbahçe yüzde 39,9, ve Trabzonspor yüzde 36,7 getiri sağladı.

Beşiktaş, halka açık olan spor şirketleri arasında piyasa değeri bakımından zirvede yer aldı.

Eylül ayı sonu itibariyle, Beşiktaş’ın piyasa değeri 10 milyar 464 milyon lira olarak gerçekleşti. Bu rakamı 10 milyar 95 milyon 960 bin lira ile Fenerbahçe, 8 milyar 197 milyon 200 bin lira ile Galatasaray ve 3 milyar 275 milyon lira ile Trabzonspor takip etti.

Borsada işlem gören 4 spor şirketinin Aralık 2022, Ağustos 2023, Eylül 2023 kapanış fiyatı, yüzdelik değişimi, 2022 sonuna göre farkı ve piyasa değeri şöyle:

Borsada işlem gören 4 spor şirketinin Aralık 2022, Ağustos 2023, Eylül 2023 kapanış fiyatı, yüzdelik değişimi, 2022 sonuna göre farkı ve piyasa değeri şöyle: