Sekse alternatif !

Sekse alternatif !
Güncelleme:

Eşeysiz üreme artık büyük cüsseli canlılarda görünmeye başladı.

Eşeysiz üreme hayvanlar aleminde sadece mikroskopla görülebilen canlılarda değil çok daha büyük cüsseli olanlarda da gözlemlenmeye başladı. İki sürpriz bulgu partenogenez hakkında bildiklerimizi değiştirecek, belki de korkutacak cinsten. Dünyanın en yırtıcı hayvanlarından biri artık eşeysiz ürüyor!

New Scientist’te yayımlanan habere göre, şimdiye kadar Komodo ejderlerinde ve domestik tavuk türlerinde bir erkeğin döllemesine gerek kalmadan yavruladıkları görülmüştü. Dişiler, iki yöntemle bunu başarabiliyorlar: Yumurtalarını tam veya yarım klonlayarak veya kromozomlarına ek bir set ekleyerek. Bu durum şimdiye kadar erkeklerin bulunması zor durumlarda soyun tükenmesini önleyici bir mekanizma olarak düşünülüyordu, ta ki testere balıklarında ve engerek yılanlarında yapılan iki araştırmada “bakire doğumu” gözlemlenene kadar…

İlk kez iki nesil boyunca yaşandı!

Ancak son araştırmada bambaşka bir bakış açısı kazandırdı. İlk kez, “Partenogenez” (döllenmesiz üreme) yoluyla doğan bir bireyin yine “bakire doğum”u tercih ederek yavruladığı gözlemlendi! Balık Biyolojisi Dergisi’nin Ocak 2016 sayısında yayımlanan araştırmaya göre, araştırma dişi bambu köpekbalıkları üzerinde yapıldı. Genetik test sonucu söz konusu dişi bambu köpekbalığının babası yoktu ve partenogenezle dünyaya gelmişti. Bu dişi bambu köpekbalığı yine partenogenezle yavrulama yoluna gitti.

Sekse alternatif!

Araştırmaya liderlik eden Nicoas Straube, bu durumun alternatif bir seksüel üreme olduğunu belirtiyor. Partenogenez üreme ile ilgili Biological Journal of the Linnean Society dergisinde yayımlanan diğer bir çalışma da 20 yılan türü üzerinde yapıldı ve bakire doğumun nadir gözüken bir durum değil sık sık gerçekleşen bir durum olduğunu gösterdi.

Kanada’daki Guelph Üniversitesi’nde görevli Jim Bogart, her iki çalışmanın da önceden düşündüğünden daha fazla olacak şekilde omurgalılarda “bakire doğumu”nun olduğunu gösterdiğini belirtiyor.