'Yeni' İstiklal Marşı arayışı belgelendi

'Yeni' İstiklal Marşı arayışı belgelendi

1920’li yıllarda mevcut İstiklal Marşımız yerine yeni bir marş aranmış..

1921 yılında kabul edilen İstiklal Marşı'nın yerine yeni bir marş için açılan yarışmaların belgeleri ilk kez gün ışığına çıktı. Yıpranmış belgeler restore ediliyor.

Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin, yazma eserlere ilgisi olan öğretmenin son altı- yedi yıldır 100’ün üzerinde belgeyi kazandırdığını, son teslim edilen 57 belgede 1925 yılında düzenlenen İstiklal Marşı yarışmasıyla ilgili şartname, başvuru dilekçeleri ve çok sayıda şiir gibi önemli bilgiler yer aldığını kaydetti. ;

'Yeni' İstiklal Marşı arayışı belgelendi - Resim : 1

 

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Caner Arabacı da Cumhuriyet döneminde yeniden milli marş yazılması konusunda yarışmalar yapıldığını bildiklerini ifade etti:

 

“1924, 1925’ten itibaren İstiklal Marşı’nı değiştirmeye yönelik bu tür çabalar resmen sarf edilmiş, basında yazılar yazılmış. Fakat bu yarışmalarla ve mahiyetiyle ilgili ilk defa birinci elden belgeler böylece ortaya çıkarılmış oluyor.

 

Yeni marş arayışını Türkiye’nin 1924’ten sonra Batı’ya yönelişiyle ilişkilendirmek gerekiyor. İstiklal Marşı ise İngiltere, Fransa, Yunanistan ve İtalya Türkiye’de işgalciyken yazıldı. Onun için İstiklal Marşı’nda Batı’yla ilgili çok net ifadeler var. Batı’yı ’tek dişi kalmış canavar’ olarak gören ifadeler var.”

 

Belgeler arasında, Enis Behiç Koryürek’in bir şiiri ve Osman Zeki Üngör’e ait bestenin yazdığı mektup, 1925 yılında yapılan İstiklal Marşı Beste ve Güfte Yarışması’yla ilgili olarak Milliyet Gazetesi’nin 13 Kasım 1925 tarihli sayısındaki duyuru da yer alıyor.