2016’da ABD Dolarının Kuru Üzerine

Güncelleme:

Son İki Sene

Yaklaşık 30 senedir döviz piyasaları konusunda çalışmalarım var. Nedenini sorarsanız dünyada ki ilk döviz swap işlemini yapan 6 kişilik ekibin üyesi olmamdan kaynaklanıyor diyebilirim.

Zamanında finansal piyasalarda büyük sükse yapan bu işlemler sonradan çığrından çıkıp 2008 finansal çöküşünü tetikleyince mazi gözümde canlanmıştı.

untitled-1-027.jpgYılbaşı haftasonunda izlenime giren ‘ The Big Short’ filminde konu basite indirilerek anlatılmış, tavsiye ederim.

Yukardaki girizgahı neden yaptım biliyormusunuz. Hani yılların ustası eski terziler vardır ya. Müşteriye şöyle bir bakar, top kumaşa böyle bir bakar, anında kaç ceket, kaç yelek, kaç pantalon çıkacağını ( evdeki oğlunada ne kalacağını ) bilir. İşte yıllar içinde benim de kurlar konusunda böyle bir sezgisel maharetim gelişti.

2014 Senesi

Dolar kuru 1.50 civarındaydı. Türkiye’nin en büyük bankasının ekonomik araştırma bölümü yine Türkiye’nin en büyük gazetesinde dolar kurunu yıl sonu için 1.30 tahmin ediyordu. Bu bağnazlığa tepem attı. Bende yıl sonu dolar kuru tahminimi facebook sayfamda ve twıtter hesabımda yazdım. Yıl sonunda 12’den vurdum. Bir kaç dost, sağolsun, tebrik etti. ( Facebook ve twitter arşivimden bakabilirsiniz )

2015 Senesi

2014 için yıl başında tekrar bir tahminde bulundum. Tahminin Dolar-TL kurunun 2.75 olacağı doğrultusundaydı. 7 Haziran seçim sonuçları tahminimi revize etmeme yol açtı. Tahminimi 2.95’e çektim.

Yıl sonunda doların kapanış kuru tahmini yine doğru çıkardı. Çekirge bir sıçrar iki sıçrar misali 3.seneye girerken çekirgenin ne yapacağını merak ederek kur tahmini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Yanlız baştan söyliyeyim, ‘İyi gelir Allah’tan kötü gelir senden’ geleneğe alışkın kültürün bir parçası olarak, tahminime göre karar vermeyin. Yatırım kararlarınıza siz kendiniz kanaat getirin.

2016 Senesi

Dünyadaki manzarayı umumi sanıldığı kadar parlak değil. ABD büyük resesyondan çıktı ama nekahat dönemini atlaşmış değil. Avrupa sağlıksız, petrol ve emtia fiyatlarının düşmesi Brazilya’dan Brunei’ye kim varsa yere sermiş vaziyette. Çin yavaşlamış durumda. Böyle bir panaromada döviz kurlarının kısa vadede ( 3 ila 6 ay ) itici gücü olan faizlerden fazla medet ummak gerçekçi olmaz. Makro görüntü bu.

Mikro olarak Türkiye’ye bakarsak şöyle bir tabloyla karşılaşıyoruz; Komşularımızda ihracat piyasaları daralmakta. İhracat gelirinde fazla büyüme beklenemez. Buna karşılık enerji faturasında düşme devam edeceği için dış ticaret açığının kura fazla baskı yapacağını sanmıyorum.

Mali disiplinde her hangi bir bozulma olmadığına göre Türkiye’nin dış borç dönüşümünde bir sıkıntı görmüyorum. Bu faktörlerin ışığı altında siyasi beilrsizliklerin kur üzerindeki etkisi benim modelimde 15 kuruş olarak gözükmekte.

Avro’nun ABD dolarına karşı 3 cent değer kaybedeceğini düşünüyorum bu da 9 kuruş eder. Enflasyon farkınıda 5 ila 7 kuruş arasında düşünürsek, toplam fark 29 la 31 kuruş arasında çıkmakta.

Yıl sonu kurunu 2.95 kabul edersek ( Noel ve Yeni Yıl haftası piyasalar sığ olur ) elde edeceğimiz aralık 3.24 -3.26 olarak çıkar.

Sözün özü, 2016 yılı sonunda dolar 3.24-3.26 arasında bitirir. Tek bilinmez olağan üstü, fors major durumlarda kurun 15 kuruşluk sıçramalar yapabilme kapasitesi.

4 Ocak 2016

Diğer Yazıları
31 Mart Vakası & 31 Mart Yerel Seçimleri
Bir Türk Kedisinin Amerika Macerası
Yüzde 0,0055