8 işçinin ailesine kan parası...

8 işçinin ailesine kan parası...

Asansör faciası ile ilgili Torunlar İnşaat'ın patron ve yöneticilerine verilien takipsizlik kararının perde arkası ortaya çıktı.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Erdal Bağcı, Torun Center inşaatında 10 işçinin öldüğü asansör faciasıyla ilgili iddianameyi hazırladı. 25 kişinin 4 yıldan 22.5 yıla kadar hapsi istenirken, Torunlar İnşaat’ın patronlarına ve üst düzey yöneticilerine takipsizlik kararı verildi. Bu arada ölen 10 işçiden Bilal Bal'ın ailesinin avukatı, ''Biz ve 7 aile, şirketten tatmin edici para aldık, şikayetten vazgeçtik'' dedi.

Mecidiyeköy’deki Torun Center inşaatında 6 Eylül’de 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör faciasıyla ilgili iddianame hazırlandı. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Erdal Bağcı’nın hazırladığı ancak henüz mahkeme tarafından kabul edilmeyen 31 sayfalık iddianamede 25 kişiye 10 kişinin taksirle ölümüne neden olmak suçlaması yöneltildi. Sanıkların 4 yıldan 22.5 yıla kadar hapislerinin istendiği iddianameyle birlikte Torunlar GYO’nun sahipleri ve üst düzey yöneticileri hakkında ‘kovuşturmaya yer olmadığı’na da karar verildi.
 
BİLİRKİŞİDEN SUÇLAMA

Hürriyet'ten Eyüp Serbest'in haberine göre; Savcı Erdal Bağcı iddianamesinde, sanık ve tanık ifadeleri ile bilirkişi raporuna da yer verdi.  İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri Cevat Erdem İmrak, Mehmet Emin Savcı, Ergun Bozdağ ve Derya Ahmet Kocabaş ile makine mühendisi Fatih Aydınlı, elektrik mühendisi Mustafa Kavukçu ve inşaat mühendisi Beste Ardıç Arslan’dan oluşan 7 kişilik bilirkişi heyetince hazırlanan 5 sayfalık raporun sonuç-kanaat bölümünde, “cephe asansörünün şantiyeye montajını, bakımını yapan Geda Majör firmasının yetkilileri ve teknik personeli ile asıl işveren konumundaki Torunlar GYO, Torun Yapı, Torunlar Gıda Proje ortaklığının idari ve teknik sorumlularının kazada kusurlu oldukları kanaati oluşmuştur” denildi. Kimliği bilinmeyen asansör kullanıcısının, yapı denetimi firması yetkililerinin ve iş sağlığı güvenliği firması yetkililerinin kazada kusur durumlarının nihai raporda değerlendirileceği kaydedildi.  İddianamede asansörünü kiralayan ve şantiyeye montajını, bakımını yapan Geda Major firmasının yetkilileri ve teknik personeli, asıl iş veren konumundaki asansör kiracısı Torunlar GYO-Torun Yapı-Torunlar Gıda Proje Ortaklığının idari ve teknik sorumlularının ‘Asli Kusurlu’ olarak gösterildi. İş Sağlığı ve Güvenliği (OSGB) Firması olan NCA İş Güvenliği Danışmanlık Ve Ticaret AŞ Ortakları ve NCA İş Güvenliği Danışmanlık Ve Ticaret AŞ firmasının İSG Katip Sistemi üzerinde şantiye ataması yapılan iş güvenliği uzmaları da ‘Tali Kusurlu’ olarak belirtildi.

Savcı açıklamasına, Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Yunus Emre Torun, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Torun, Muhasebe Müdürü Lütfü Vardı, Torunlar İnşaat Satın Alma Müdürü Abdülvahit Kaplan, Torun Center Proje Koordinatörü Tuncer Akarçay, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Haluk Okur ile Bektaş Ateş ve Özmen Özmenoğlu hakkında ‘Taksirle 10 kişinin ölümüne sebebiyet vermek’, ‘Yargı Görevini Yapanı Etkileme’ suçundan kovuşturmaya yer olmadığına dair ek karar verildiğini yazdı.

‘Sekiz aile para aldı şikayetten vazgeçti’

ÖLEN İşçilerden Giresunlu Bilal Bal’ın ailesinin avukatı olan Mustafa Tanrıverdi, Torunlar GYO’nun kendilerine verdiği parayı aldıklarını ve şikâyetlerinden vazgeçtiklerini belirterek “Sorumluluk tamamen asansör şirketindeymiş. Tatmin edici bir miktar ödeme yapıldı. Sulh protokolü yapıldı. İmzamızı attık. Paramızı aldık. Çeki de tahsil ettim. Torunlar 8 aileyle anlaştı. Son iki aile kaldı. Mithat Torun bu işin üzerinde duruyor” dedi.

“500 bin TL teklif edildi ancak biz almadık”

Kazada ölen kartonpiyer ustası Murat Usta’nın ailesinin avukatı Erdoğan İnan ise, “Bize de aracılar vasıtasıyla 500 bin TL teklif edildi ancak biz almadık. 820 bin TL’lik tazminat davası açtık. Ailelerin reddedilemeyeceği rakamlar teklif ediliyor. Bir bizimkisi kaldı anlaşmayan, bir de bildiğim kadarıyla Tunceli’li Hıdır Ali Genç’in yakınları. Diğer ailelere yardımlar da gidiyor ama bizimkilerin yüzüne bakan yok. Orada evli olan, çocuğu olan, vefat eden en genç insan Murat Usta’ydı” dedi.

Murat Usta’nın yeni doğum yapan eşi Ayşe Usta ise “Bizimle kimse görüşmedi. Şirketten ne arayan, ne de soran oldu. Asansör faciasında yakınlarını kaybeden diğer ailelerle de hiç görüşmedik. Benim bu konuda hiçbir bilgim yok. Avukatlarımız ilgileniyor” diye konuştu.

“Bir suç varsa protokolle ortadan kalkmaz”

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kılıç, para alınmasına ilişkin, “Ailelerin imzaladığı protokolün ceza yargılamasında hiç etkisi olmaz. Kamu davası açılırsa bu kamu adına devam eder” yorumunu yaptı. Avukat Cem Murat Sofuoğlu ise, “Amme davasıdır. Protokolün etkisi olmaz. Ancak şikâyetçi kalmazsa, sanıklar çok hafif cezalar alabilir” dedi.

“Cezada alt sınıra gidebilir”

Avukat Cem Murat Sofuoğlu ise şunları söyledi: “Amme davasıdır. Protokolün etkisi olmaz. Ancak şikâyetçi kalmazsa, sanıklar çok hafif cezalar alabilir. Cezada alt sınıra gidebilir.”