AK Saray için 700 milyon TL harcandı

AK Saray için 700 milyon TL harcandı

Ak Saray’a harcanan para ile Mars’a dört uydu gönderilirdi...

Ankara­’da­ki Ata­türk Or­man Çift­li­ği­’n­de in­şa edi­len ye­ni Cum­hur­baş­kan­lı­ğı ko­nu­tu, gün­dem­den düş­mü­yor. Mi­ma­ri­sin­den har­ca­nan pa­ra­ya ka­dar her yö­nüy­le tar­tı­şı­lan bi­na­nın ma­li­ye­ti­nin 1 mil­yar li­ra­yı bulduğu öne sü­rü­lü­yor. AB­D’­nin say­gın ga­ze­te­le­rin­den Wall Stre­et Jo­ur­na­l’­ın Türk­çe ser­vi­si­ne bir ya­zı gön­de­ren Em­rah Ay­dı­no­nat ise harcanan parayı fark­lı bir ba­kış­la ele al­dı. Ay­dı­no­nat, Hin­dis­ta­n’­ın Mar­s’­a gön­der­di­ği uy­du­dan yo­la çı­ka­rak, konut için harcanan 700 mil­yon li­ra ile Mar­s’­a üç uy­du gön­de­ri­le­bi­le­ce­ği­ni yaz­dı.

Biz niye göndermedik?

Ay­dı­no­nat, “Hin­dis­ta­n’­ın Mar­s’­a gön­der­di­ği uy­du 170 mil­yon TL’­ye (74 mil­yon do­lar) mal ol­du. Ya­ni, bi­zim Cum­hur­baş­kan­lı­ğı ko­nu­tu­na har­ca­dı­ğı­mız pa­ra ile Hin­dis­tan, Mar­s’­a üç uy­du da­ha gön­de­re­bi­lir­di. Ya da bel­ki biz, pa­ra­mı­zı ve ener­ji­mi­zi baş­ka şe­kil­de kul­lan­mış ol­say­dık, şu an­da Mar­s’­a gi­den uy­du­muz­la övü­nü­yor, ge­len fo­toğ­raf­la­rı pay­la­şıp dün­ya­ya ca­ka sa­tı­yor olur­du­k” de­di.

Baş­ka ne­ler ya­pı­lır­dı?

Mil­li Eği­tim Ba­kan­lı­ğı­’nın 2013’te be­da­va ki­tap da­ğıt­mak için har­ca­dı­ğı 330 mil­yon li­ra­yı da ha­tır­la­tan Ay­dı­no­nat, şöy­le de­vam et­ti: “700 mil­yon TL ile ME­B’­in ki­tap büt­çe­si­ni üç ka­tı­na çı­ka­ra­bi­lir­dik. Ya da bu pa­ray­la ta­ne­si 500 bin TL’­den sa­tı­lan ya­şam oda­la­rın­dan ala­rak ma­den­le­ri­mi­zi da­ha gü­ven­li ha­le ge­ti­re­bi­lir­dik. Özet­le, 700 mil­yon li­ra­yı kul­lan­ma­nın pek çok yo­lu var. Erdoğan’ın uçan sarayı (500 mil­yon li­ra) ve­ya An­ka­ra­’ya ya­pı­lan ka­pı ve sa­at­ler (31 mil­yon li­ra) için har­ca­nan pa­ra­lar da baş­ka iş­ler­de kul­la­nı­la­bi­lir­di.”

1 yıl son­ra yö­rün­ge­ye gir­di

Hin­dis­tan, 170 mil­yon li­ra­ya mal et­ti­ği ‘Man­gal­ya­an’ ad­lı uy­du­yu, 5 Ka­sım 2013’te Mar­s’­a fır­lat­tı. Mars’a uydu gönderen 4. ülke oldu. Ge­çen haf­ta yö­rün­ge­ye gi­ren uy­du, Kı­zıl Ge­ze­ge­n’­in at­mos­fe­ri­ni araş­tı­ra­cak.