BAKAN YILDIZ: ''HİÇ KİMSE KUSURA BAKMASIN...''

BAKAN YILDIZ: ''HİÇ KİMSE KUSURA BAKMASIN...''

Bakan Yıldız, facianın yaşandığı madeni işleten şirketin ''bu bir doğal afet'' açıklamasına yanıt verdi.

Karaman'daki madende yaşanan su baskını için 'doğal afet' yorumu yapan şirkete Bakan Taner Yıldız'dan sert tepki geldi. Yıldız, "Hiç kusura bakmasın. Bu bir afet falan değil. Doğal afet olmayan yerde kusur var demektir" dedi. Yıldız, suyun boşaltılması için madenin dışındaki dağdan sondaj çalışması yapılacağını da söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, karaman Ermenek'teki maden ocağında 18 işçinin mahsur kaldığı su baskınıyla ilgili son bilgileri paylaştı. Madenin bağlı bulunduğu şirketten yapılan açıklamada "Doğal afet" yorumu yapılmıştı. Bakan Yıldız'dan şirketin açıklamasına tepki geldi. Yıldız'ın sözleri şöyle:
 
TEPENİN ARKASINDAN SONDAJ YAPILACAK
 
-İki tane ayrı noktadan ocağa müdahale edebiliyorduk, daha farklı neler yapabiliriz diye görüştük. Dışarıdan tepenin daha da arkasından ayrı bir sondaj vurma ihtiyacı hissettik. MTA’nın sondaj ekipleri Beypazarı’ndan yola çıktılar. Bu yaptığımız çalışmalara mani olacak bir şey değil. Üçüncü bir noktada bu çalışmayı yönetmek üzere ve en dip noktadaki su veya çamurun üçüncü bir yoldan dışarıya atılması için bir işlem. Ama bu en az 3-4 günlük bir işlem. Çünkü 170 metreden dağdan gireceğiz ve direkt sondajla beraber ayrı bir müdahale noktası daha oluşturmak istedik. Dolayısıyla üç ayrı noktada operasyonumuz sürmüş olacak, çalışmalarımız gece boyunca sürecek. Bu yapılan çalışmalarda güvenlik konusuna bütün arkadaşların riayet etmesi lazım geldiğini söyledik. Bu çerçevede sorumlu mühendislerle beraber çalışmaya devam ediyorlar.
 
ŞİRKETİN 'AFET' YORUMUNA TEPKİ
 
- (Şirketin doğal afet açıklaması üzerine) Hiç kusura bakmasın (işletme sahibi) bu bir afet falan değil. Her şeyi kamuoyu ile doğru paylaşmamız lazım. Biz özellikle eğer bir sel felaketi, deprem gibi elimizde bulunmayan nedenlerden dolayı bir işlem olmuşa, bu doğal afettir deriz ama burası bir doğal afet değil. O yüzden doğal afet olmayan yerde kusur vardır demektir. Kusur kimdedir, bunun adli, idari soruşturmaları yapıldıktan sonra netleşir. Şimdiden bir şey söylemek doğru olmaz. Ama buraya bir doğal afet tanımlaması yapmak bu olayı geçiştirmek anlamına gelir. Kesinlikle yaptığımız değerlendirmelerde bakanlıklarımız bu tarz bir düşünce içerisinde değildir. Onun için biz şuanda işçi kardeşlerimizin çıkarılmasına yoğunlaştık ama bu tür konular gündeme geldikçe biz bunun cevabını veririz
 
BAKAN ELVAN: ÇAMURU ATMAK ZOR
 
-Bakan Elvan ise şu bilgileri verdi: Yer altında kaza sonrası müthiş bir yıpranma söz konusu. Özellikle tahkimatlarda ve su patlaması sonucu oluşan çok yoğun bir çamur tabakasının toplanması ve bunu yüksek mertebede olması çalışmaların biraz daha uzayacağını gösteriyor. Bu koşullarda gitmesi halinde ilerlemenin biraz daha yavaş olacağını görüyoruz. Ama tabi önümüzdeki yapı neye çıkar, nasıl bir sonuçla karşılaşırız onun için şuanda bir şey söylemek mümkün değil. Fakat çamurda ilerlemek oldukça güç. Şuanda arkadaşlarımız bir anlamda çamurda ilerlemeye gayret ediyorlar. Malzemeleri oradan boşaltmaya çalışıyorlar ama belki 1-2 kaç metre sonra rahatlama olması halinde daha hızlı ilerleme söz konusu olacak. Ancak şu anki yapı itibariyle ve yeraltında çalışan arkadaşların güvenliğini dikkate aldığımızda, ilerlemenin daha yavaş olmak zorunda olduğunu belirtmek istiyorum. Aşağıya doğru bir iniş söz konusu. Özellikle çamur kitle yukarı taşınıyor vinçlerle. Ancak suyu dışarı deşarj etmek oldukça kolay ama çamuru dışarı taşımak daha güç
 
ŞİRKETİN AÇIKLAMASI NEYDİ?
 
Maden ocağını işleten şirketten bugün yapılan açıklamada Türk'doğal afet' yorumu yapılmıştı. İşte o açıklama:
"İşletmekte olduğumuz maden ocağında tüm iş güvenliği tedbirleri alınmış, bu  zamana kadar gerekli denetimlerin hepsi yapılmış, maden ocağı hukukun emrettiği  şekilde işletilmiştir. Kazanın oluş nedeninin şu an itibariyle tespit  edilebilmesi imkansız olmakla birlikte, içeriden kurtulan kardeşlerimizin bize  verdiği bilgiye göre, doğal bir afetten bahsedilmektedir.
 
'YEMEK HER YERDE AŞAĞIDA YENİYOR'
 
Türkiye'nin tüm maden  ocaklarında yemek saatleri içeride kullanılmaktadır ki; buna devlet ocakları da  dahildir. Ayrıca Torba Yasa ile getirilen uygulamaların yürürlüğü 2015  yılbaşından itibaren başlayacaktır. Bu konularda basına çıkan haberler ve diğer  değerlendirmeler, bilgi kirliliğinden başka bir şey olmamakla birlikte bu  sorunların 18 kardeşimiz halen kurtarılmayı beklerken irdelenmesi gereken  meseleler olmadığının da altını çizmek isteriz. Şu anki tek amacımız yıllardan  beri birlikte çalıştığımız ailemiz, dostumuz, arkadaşımız olarak gördüğümüz  emekçi kardeşlerimizin bir an önce güvenle ocaktan çıkarılmasıdır. Bunun dışında  hiçbir amaç ve çalışmamız yoktur."