Başhekim açıkladı: "Borç yükü altındayız"

Başhekim açıkladı: "Borç yükü altındayız"

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Emin Kurt, üniversite hastanesinin borç yükü altında olduğunu açıkladı.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Emin Kurt, üniversite hastanesinin yaklaşık 75 milyon borcu olduğunu belirterek, Sosyal Güvenlik Kurumu ve devletten kaynaklanan nedenlerle borcun her geçen gün arttığını söyledi.

Ülke genelindeki üniversite hastanelerinin borç sıkıntısı, Manisa'da Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi'nin de belini büktü. Hafsa Sultan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Emin Kurt, hastanedeki Hematoloji Birimi'nin tanıtım toplantısında yaklaşık 75 milyon lira borçları olduğunu açıkladı. Her geçen yıl hastanenin borcunun arttığını kaydeden Prof. Dr. Kurt şunları söyledi:

"Hastane 20 yıldır var. Devlet elini çekmeye, bir takım kesintiler yapmaya başlayınca hastaneler ekonomik açıdan sıkıntıya girdi. 2014'ün sonunda 45 milyon borç vardı. Bugüne kadar o borç artmış, çığ gibi büyümüş. Her sene borcumuzu 10 milyon civarında artıyordu. Bir de buna ilave olarak geçen sene Başbakanımız "doktorlara müjde diyerek nöbet ücretlerini yüzde 50 artırdı. Bundan dolayı bizim yıllık giderimiz 3 milyon arttı. Sene başında asgari ücret yüzde 30 arttı. Sadece bundan dolayı da 7 milyon daha ilave oldu. Daha önce sosyal güvenlik kurumu biz 100 liraya malzeme aldığımız zaman yüzde 15 kar veriyordu. Ekstradan para veriyordu, bunu direk yüzde 12'ye çekti. Biz hastane olarak büyüyoruz, zaten zarardayız. Personel sayımız da arttı, bunun da yükü var. Yıllık 1 milyon ekstra yük oldu. Bu çarkı nasıl döndüreceksiniz? Mantar zehirlenmesinden hasta geldi, özel ilaç gerekiyordu. İzmir Yeşilyurt'tan ilaç aldık. Bunu faturalandırmaya çalıştık, sistem tanımıyor. Ankara'ya telefon açtık, "Kaydı yok" diyorlar. Bu ilaç 40 bin liralık bir ilaçtır. Bu parayı alamadık. Sosyal Güvenlik Kurumu ve ilgili kurumlar destek olmuyor."

'ÇIKMAZIN İÇİNDEYİZ'

Yıllık hasta sayılarının yaklaşık 600 bin olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kurt, çıkmazda olduklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sosyal Güvenlik Kurumu bu işe el attıktan sonra, gün yok ki daha önce parasını verdiği malzemeyi pakete dahil etmesin. Yoğun bakımda hasta yatıyor, günlüğü 900 lira. Yoğun bakımda ne kadar ilaç kullanırsanız kullanın, onlar sizden gidiyor. İlacı kullanmazsanız hastayı kaybedeceksiniz, kullanınca da kurum zarar ediyor. Bizden kaynaklanmayan nedenlerle devlet her gün standartı yükseltiyor. Böyle bir çıkmazın içindeyiz."

DHA