Baykal-Erdoğan görüşmesinde neler konuşuldu ?

Baykal-Erdoğan görüşmesinde neler konuşuldu ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hangi koalisyonu istiyor ?

CHP milletvekili Deniz Baykal, Erdoğan'la yaptığı görüşme sonrası şu açıklamaları yaptı:

"Seçimlerin tamamlanmasından sonra yeni TBMM’nin açılışından önce, Sayın Cumhurbaşkanı bu Meclis’te geçici başkan olacak bir milletvekili olarak benimle meclis çalışmalarıyla ilgili bir değerlendirme yapma ihtiyacı çerçevesinden, bugün bu görülme gerçekleşmiştir.

Aniden gerçekleşmiştir. Bu sabah şekillendi. Sayın cumhurbaşkanı'nın istediği ifade edildi. Onun üzerine Antalya'dan geldim.

Ayrıntılı, kapsamlı ve tahmin edeceğiniz üzerine TBMM’nin gündemi çalışma konuları Türkiye'nin gündemindeki sorunlar ayrı ayrı kapsamlı şekilde konuşuldu.

Geniş ve verimli bir konuşma oldu. Koalisyon konusu gündeme gelmedi. Benim böyle bir konumum yok. Partiler var, genel başkanlar var. Bu çalışmalarla ilgili bir somut girişimim mümkün olamaz.

Elbette fikir alışverişi oldu. Kemal Bey'in de bilgisi oldu. Sayın Kılıçdaroğlu’na bilgi verdim. Şimdi doğrudan onun yanına gidiyorum, bilgi vereceğim.

1-20150610154739.jpg

Uzun süredir birikmiş, bir sürü sohbet gerektiren konu vardı. Müzakere gerçekleştirmiş değiliz. Bunun amacı da bu değildi. Özel bir talebi olmadı. Ben bazı tespitler yaptım. Bir anca Türkiye’de istikrarın
sağlaması konusunda ortak bir anlaştayız.

Türkiye bu belirsizlik dönemini aşmalıdır. Her türlü koalisyon çözümüne açık bir anlayışta. Muhalefetin de bir koalisyonuna açık olduğunu gördüm. Bir an önce hükümetin oluşması anlayışı, içinde olası bütün modellere yakın.

Geçici başkanlığın daimi başkanlığa dönüşmesi konusunda bir girişimim olmadı. Genel siyasi bir sohbet oldu. Türkiye’nin büyük projelerinden de konuştuk.

Koalisyonu kurması gereken siyasi partilerdir. Uzlaşma gerçekleştiği taktirde bunun Cumhurbaşkanlığı’ndan engellenmesi mümkün olmaz.

Erken seçim tercih edilen bir çözüm değil. Herkes için bu böyle. Seçimde millet iradesini koydu. Artık çözüm oluşturmalıyız. Şimdi bu ihtiyacın gereğini yerine getirmek lazım. Şu anda gündemde koalisyon oluşturulması söz konusu olmalıdır.

Bir AKP-CHP koalisyonuyla ilgili bir görüş ifade etme konusunda özel sorumluluk ve yetki arayan bir insan değilim. Birazdan Genel Başkan’a düşüncelerimi ve izlenimlerimi aktaracağım."
 

BAYKAL, KILIÇDAROĞLU İLE GÖRÜŞTÜ

Sürpriz bir şekilde bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Baykal Dışişleri Konutu'ndan ayrıuldıktan hemen sonmra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile buluştu.

29842933.jpg