Bilim Adamları, Uzaktan Kumandayla Beyni Kontrol Etti

Bilim Adamları, Uzaktan Kumandayla Beyni Kontrol Etti

Amerikalı bilim insanları, laboratuvar ortamında beyinlerine implant yerleştirilen farelerin hareketlerini uzaktan kumandayla kontrol etmeyi başardı

Amerikalı bilim insanları, geliştirdikleri bir implant sayesinde farelerin hareketlerini uzaktan kumandayla kontrol edebilmeyi başardı. 

St. Louis'deki Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi, Illinois Üniversitesi ve Ulusal Sağlık Enstitüsü araştırmacıları, beynin derinliklerindeki nöronların yapısını ve işleyişini anlamak için ilaçları doğrudan dokuya enjekte etmekte kullanılacak, uzaktan kumandayla kontrol edilebilen bir beyin implantı geliştirdi. Laboratuvar ortamında denek farelerinin beyinlerine yerleştirilen implant, farelerin hareketlerini uzaktan kumandayla kontrol edebildi.

Geleceğin tıbbı için çok önemli bir gelişme olarak nitelenen buluş, "Journal Cell" dergisinde yayımlandı. 

Washington Üniversitesi'nden Doçent Dr.  Michael R. Bruchas, "Araştırma, beyindeki devrelerin nasıl çalıştığını görmemizi sağlayacak" dedi. Bruchas, araştırmanın ağrı, depresyon, madde bağımlılığı gibi rahatsızlıkların tedavisine büyük katkıda bulunabileceğine dikkati çekti. 

Sıvının ışıkla aktarımını sağlayan teknolojinin kullanıldığı araştırmada yumuşak maddeden, insan saçının çapının onda biri küçüklüğünde bir implant yapıldı. Gelecek nesil implant, bir yandan ilaçları dokuya gönderirken bir yandan da ışığı yayabiliyor. 

Ulusal Sağlık Enstitüsü Nörolojik Hastalıklar Bölümü Direktörü, Dr. James Gnadt, AA muhabirine yaptığı açıklamada "Bu araştırmanın en önemli özelliği, iki farklı teknolojiyi tek bir cihazda birleştirmesi" ifadesini kullandı. 

Bilim insanları, ışığı ve mikroskopik miktardaki ilaçları göndererek laboratuvar ortamında hayvanların hareketlerini uzaktan kumandanın düğmesine basarak kontrol etmeyi başardı. Deneyde kullanılan farelerin, nöronların implant tarafından yayılan ışığa tepki vereceği şekilde genetik değişime uğratıldığını kaydeden Gnadt, implantın normal farelerde aynı etkiyi göstermeyeceğini belirtti. 

Araştırmacılardan John A. Rogers, "Araştırmada beynin derinliklerindeki dokulara en az zararı verecek şekilde ulaşmamızı sağlayacak kadar küçük bir implant yapmak için nano-teknikler kullandık. Bu kadar minik cihazlar, bilim adamlarına ve tıbba çok büyük olanaklar sunuyor" dedi. 

Araştırmacılar, implantı stres, depresyon, madde bağımlılığı ve ağrıda kullanılan beyin devrelerini incelemek için kullandı. 

Araştırmanın, ABD Başkanı Barack Obama'nın tıbbın hala çözemediği en büyük gizem olarak tanımlanan insan beynini daha iyi anlamak için Beyaz Saray Beyin Araştırmaları İleri Yenilikçi Nöroteknolojiler (BRAIN) projesini  açıklamasından daha önce başlatıldığı belirtildi. 

Gnadt, "Bu araştırma, henüz beynin nasıl çalıştığını keşfetme düzeyinde. Depresyon, beyindeki kimyasalların dengesinin bozulması olarak tanımlanıyor. Eğer söz konusu kimyasalların dengesini bilirsek, bu dengeyi yeniden sağlayabiliriz" dedi. 

Kaynak: Anadolu Ajansı