Çavuşoğlu: ''El Bab'a gideceğiz''

Çavuşoğlu: ''El Bab'a gideceğiz''

Suriye'nin Fırat Kalkanı Harekâtı'nda yer alan güçlere varil bombası atmasına ilk tepki Dışişleri Bakanı'ndan geldi.

Suriye'nin Fırat Kalkanı Harekâtı'nda yer alan güçlere varil bombası atmasına ilk tepki Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan geldi.

Sudan Dışişleri Bakanı İbrahim Ghandour ile basın toplantısı düzenleyen Bakan Çavuşoğlu, "Suriye rejimi, DEAŞ ile mücadele eden güçlere saldırıyor. Rejim ve destekçilerinin ajandasında ne olduğunu açıkça görüyoruz. Rejim güçlerinin ÖSO'ya saldırısı operasyonu durdurmaz. Fırat Kalkanı Harekatı devam edecektir. Dolayısıyla El Bab’a kadar bu operasyon ilerleyecek" dedi.

Musul operasyonuna da değinen Bakan Çavuşoğlu, Şii güç Haşdi Şabi’nin Telafer’e yöneldiği haberlerini şöyle yanıtladı:

"Bazı ülkelerin de grupların da tahrikiyle, desteğiyle intikam içinde olan Haşdi Şabi’nin bir taraftan Musul’a girmek istediğini, bir taraftan diğer bölgelerde Sünnilerin ağırlıkla yaşadığı bölgelere saldırmak istediğini görüyoruz. DEAŞ ile mücadele edilmeli ama DEAŞ sonrasını iyi planlayarak, yerel güçlerle bu mücadele yapılmalı. Musul ve Telafer’deki etnik ve mezhep dengeleri çok iyi dikkate alınmalı.

Diğer taraftan Telafer ve diğer bölgelerde saldırı olursa, yine burada bize yönelik bir tehdit oluşursa burada da tedbir alırız. Ayrıca buradaki Türkmen kardeşlerimizin hak ve hukukunu da koruma konusunda kararlılığımız da var Allah’a  şükür muktediriz de. Oradaki kardeşlerimizi hiçbir zaman yalnız bırakmadık. Onlara yönelik saldırılar olursa elbette biz de buna duyarsız kalmayız."

PYD BİR HAFTADIR SALDIRIYORDU

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden bu sabah yapılan açıklamada, "Suriye'de rejime ait olduğu değerlendirilen helikopterden varil bombası atıldı, 2 muhalif şehit oldu, 5 muhalif yaralandı" denilmişti.

Suriye rejimi, Türkiye'nin 24 Ağustos'ta başlattığı sınır ötesi Fırat Kalkanı Harekâtı'nı 'işgâl' niteliğinde gördüğünü ve buna karşı koyacağını açıklamıştı.

PYD/PKK, Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) Bâb'a ilerlemesini engellemek için, muhaliflerin Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında IŞİD’den temizlediği köylere geçen haftadan beri saldırıyordu. PYD'nin, Fırat Nehri'nin doğusu ile batısındaki kantonlarını birleştirebilmesi için Bâb'ı IŞİD’den alması gerekiyor.

Diğer taraftan Bâb ilçesi, Fırat Kalkanı Harekâtı’nın amaçlarından biri olmaya devam ediyor. Harekâtla Bâb'ın ele geçirilmesi durumunda PYD’nin hedefleri engellenecek.

DHA