Çorumda Sofrada Sıfır Artık Projesi Hayata Geçirildi

Çorumda Sofrada Sıfır Artık Projesi Hayata Geçirildi

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Özköse, "İsraf bir tüketim çılgınlığıdır, büyük bir savurganlıktır" dedi.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Özköse, "İsraf bir tüketim çılgınlığıdır, büyük bir savurganlıktır" dedi.

Çorum Belediye'sinin destekleri ile Hitit Üniversitesi Arap Dili ve Kültürü Kulübü, Çorum İl Müftülüğü, Çevre ve Kültür Kuruluşları Dayanışma Derneği ÇEKÜD, Süheyb Kadın ve Aile Derneği, Akra FM'in gibi kuruluşların ortağı olduğu "Sofrada Sıfır Artık" projesi haya geçti. Proje kapsamında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Özköse, Çorum'a gelerek bir konferans verdi. Konferansa bayanlar yoğun ilgi gösterdi.

İsrafın gıda ve giyimde olduğu gibi, zaman, sağlık ve çevre gibi konularda da dikkat çekici boyutlara ulaştığını dile getiren Prof. Dr. Kadir Özköse, israfın hem kişisel planda, hem de toplumsal boyutta maddi ve manevi bir çok zararlarının bulunduğuna işaret etti.

İsraf şahsi ve ailevi bütçelerdeki dengeyi alt üst ettiğinin altını çizen Özköse, "Oysaki ekonomiyi tarif edenler onu 'sınırsız ihtiyaçları sınırlı kaynaklardan karşılama ilmi' olarak tanımlarlar. Bu durumda kaynakların çok iyi kullanılması ve ihtiyaçların sınırlandırılması en çıkar yol görünüyor. Bu da israfı önlemekle mümkündür" diye konuştu.

Prof. Dr. Özköse, israfın, bireyden çok toplumu ilgilendiren bir sapma olduğunu, israfa alışan insanın başkalarını düşünmez hale geldiğini, toplumda sınıf farklılıkları arttıkça zenginlerin müsrif tavrının fakirleri ezdiğini, onları da israfa yönlendirecek bir takım sosyal yaralar açtığına dikkat çekti.

Özköse, insanın, paylaşmayı bildiği ölçüde saygın ve mutlu olacağını, sevginin temel şartının paylaşım ve özveri olduğunu, bunun da israftan kaçınmakla gerçekleşeceğini vurguladı. İsraftan bireysel, toplumsal bilinçlenmeye, devletin duyarlılığı, halk-devlet işbirliği yapıldığında kurtulunacağını belirten Özköse, "Ülkemizde huzurla yaşamak, gelecek nesillere güzel şeyler bırakmak istiyorsak devlet ve millet olarak israfın her türlüsünden kurtulmanın çarelerini aramalı ve bulmalıyız" ifadelerini kullandı.

Hitit Üniversitesi Arap Dili ve Kültürü Kulübü Danışmanı Prof. Dr. Yakup Civelek ise, "Sofrada Sıfır Artık" başlıklı sosyal sorumluluk projesiyle, sağlıklı beslenme, israf, aşırı tüketim, çevre sağlığı ve sosyal sorumluluklar konusunda toplumda bir farkındalık oluşturulmasını amaçlandığını söyledi.