Devlet makam araçlarını kiraladı, faturası ağır oldu

Devlet makam araçlarını kiraladı, faturası ağır oldu

Maliyetlerde % 100’lük artış olunca Maliye de alarma geçti.

Maliye Bakanı, “Kira ve şoför ücretlerine artık üst sınır gelecek. Kiralamalar yakıt hariç yapılacak” dedi. Şimşek en az 100 milyon liralık tasarruf hedeflendiğini söyledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamudaki araç kiralama modelinin tasarruf amacı ile yeniden gözden geçirildiğini bildirdi. Kamunun son 4 yıldaki araç kiralama maliyetlerinde neredeyse yüzde 100’lük artış olduğuna dikkati çeken Şimşek, 2010 yılında 111 milyon lira olan söz konusu  harcamanın, geçen yıl 212 milyon liraya yükseldiğini ifade etti. 
 
15 bin civarında
 

Yeni mevzuatın yürürlüğe girmesiyle, devletin yükünü yüzde  50 civarında düşürmeyi planladıklarını belirten Şimşek, “Araçların kira bedellerine ve şoför ücretlerine artık üst sınır gelecek ve kiralamalar bundan sonra yakıt hariç yapılacak. 2015 bütçesinde bu kriterlere yer verilecek . Bu düzenlemeyle 100 milyon lira gibi bir rakamın devletin cebinde kalacağını düşünüyoruz” dedi.
 
Merkezi yönetim  kapsamındaki idarelerde 15 bin civarında kiralık araç olduğunu bildiren Şimşek, yeni  düzenleme ile bundan sonra taşıt kiralamasında tasarrufun ön planda  olacağını söyledi. Kamuya taşıt alımına ilişkin 2005’te alınan kararla kiralama modelinin esas olduğunu hatırlatan Şimşek, bununla esas olarak kamu yararı gözetildiğini ancak son zamanlarda uygulamalara baktıklarında kiralama modelinin kamuya ciddi yükler getirdiğini kaydetti. Şimşek, bunun için  de yeni kararlar aldıklarını söyledi. Kiralama modeline, tasarrufu ön plana çıkartan ekonomik kriterler  getireceklerini anlatan Şimşek, şu bilgiyi verdi: 
 
3 başlıkta toplandı

 
“Yapacağımız yeni düzenlemeyle bütçe dengelerini daha fazla gözetmiş  olacağız. Araçların kira bedellerine ve şoför ücretlerine üst sınır gelecek. Ayrıca, kiralamalar bundan sonra yakıt hariç yapılacak. Kriterleri 3 başlık altında topladık. Mevcut mevzuata göre, taşıt kiralamaları akaryakıt dahil ve hariç ile şoför ücreti dahil ve hariç  olarak yapılabiliyor. Yapacağımız düzenlemeden sonra ise kiralamalar artık yakıt  hariç yapılacak. İkinci başlık ise taşıt kira bedellerine ilişkin. Bunlara bir  üst sınır getiriyoruz. Artık kiralama bedelleri, aracın kasko değerinin belirli bir oranını aşamayacak. Öte yandan, şoförlü taşıt kiralamalarında da şoför ücretlerine üst limit getirilecek. Söz konusu ücretler, brüt asgari ücretin belirli bir oranını aşamayacak.” 
 
Kademe kademe satın alma modeline geçilecek 

 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, söz konusu kriterlerin önümüzdeki yıldan itibaren uygulanmaya başlanacağını belirterek, 2015 yılı bütçesi hazırlanırken bu  hususlara dikkat edileceğini söyledi. Öte yandan, kiralama modelini yavaş yavaş terk etmeyi düşündüklerini  ve kademe kademe satın alma modeline geçileceğini anlatan Bakan Şimşek, “Bunun ilk  adımı ise kira bedellerine üst sınır getirmek oldu. Belirlenen üst sınır aşılıyorsa da satın alma yöntemi tercih edilecek” dedi.