Edebiyatçılar bu festivali çok sevecek

Edebiyatçılar bu festivali çok sevecek

Şiir, söyleşi ve konserlere yer verilen"1. İstanbul Edebiyat Festivali" başladı.

İstanbul 2010 AKB Ajansı ve Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesinin iş birliğiyle düzenlenen "1. İstanbul Edebiyat Festivali" başladı.

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi'nde düzenlenen açılış töreninde konuşan İstanbul 2010 Avrupa AKB Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt, festivalin, hazırladıkları yüzlerce proje arasında "en seçkinlerden bir tanesi olduğuna" dikkat çekti. Tarihe bakıldığında edebiyat ile şiirin İstanbul merkezli olduğunun görüldüğünü vurgulayan Kurt, "Olmaya da devam ediyor" dedi.

Kurt, ajansın çeşitli başlıklar altında birçok projeyi hayata geçirdiğine işaretle şunları söyledi:

"Bizim temel hedefimiz bazı projeleri bitirmek değil, 2011 ve daha sonrasına İstanbul'a kalıcı bir şeyler bırakabilmektir. Bu noktada bu festival çok anlamlı. Türkiye'deki eli kalem tutan yazarlar, şairler bu festivalde. Dünyada şu anda reklam çalışmalarımızı 'İlham veren şehir İstanbul' sloganı ile yürütüyoruz. Tarihimize dönüp baktığımızda edebiyat ile şiir, İstanbul merkezli olduğu görülüyor ve olmaya da devam ediyor. Biz 2010 yılında da bu festivalde yer almak istiyoruz. 2010 yılının bütün yıl itibariyle bir edebiyat yılı olmasını umut ediyoruz."

Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, birliğin yurt içi ve yurt dışı etkinliklerinden söz etti. Sürekli kültür faaliyetleri yaptıklarını ve böyle bir festivalde yer almaktan dolayı mutluluk duyduklarını bildiren Yavuz, yürüttükleri etkinliklerle Türkiye'deki yazarları, şairleri, aydınları ve bilim adamlarını gündeme getirdiklerini ve kamu oyuna tanıttıklarını söyledi.

Daha sonra, Kenan Işık tarafından Ahmet Hamdi Tanpınar, Yahya Kemal Beyatlı, Ahmet Haşim, Necip Fazıl Kısakürek, Nazım Hikmet Ran, Ahmet Arif ve Sezai Karakoç'un şiirleri okundu. Ayrıca, yazar Kemal Tahir, Cemil Meriç ve Tarık Buğra'nın eşya, kitap ve fotoğraflarının yer aldığı sergi açıldı.

Şiir akşamı, konser ve söyleşilerle devam edecek olan 1. Edebiyat Festivali 13 Aralıkta sona erecek.