Emniyet'ten sürücülere uyarı: Bin bir, bin iki...

Emniyet'ten sürücülere uyarı: Bin bir, bin iki...

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden sürücülere hayati uyarı: Önünüzdeki aracı bin bir, bin iki, bin üç diye sayarak takip edin.

Sürücüler için şehirlerarası yolda öndeki aracı takip mesafesini ayarlamak, genellikle zordur. Emniyet Genel Müdürlüğü, bu konuda hayati bir tüyoyu açıkladı: Üç saniye kuralı...

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı, araç sürücülerinin takip mesafesi konusunda uyması gereken kuralları kamuoyu ile paylaştı. Şehirlerarası yolda saatte 90 kilometre hızla giden aracın, önündeki araçla mesafesini 90 metre, şehir içinde ise hızının yarısı oranında mesafe bırakması gerektiğini bildiren başkanlık, "Daha açık ve uygulaması daha kolay bir yaklaşım vardır: Üç saniye kuralı... Önünüzdeki arabanın yanından geçip gittiği, yol kenarındaki bir direk, ağaç ya da bir işaret belirleyin. Önünüzdeki araç bu nesneyi geçer geçmez içinizden 'bin bir, bin iki, bin üç' olarak saymaya başlayın. Eğer bin üçe gelmeden önce belirlediğiniz yere varırsanız, önünüzdeki araçla çok güvenli bir takip mesafesi bırakmamışsınızdır" açıklamasında bulundu.

Trafik Hizmetleri Başkanlığı, trafikteki en temel faktörlerden birisinin öndeki araçla olan takip mesafesi olduğunu duyurdu. Takip mesafesinin temelinde de emniyetli durma mesafesi yer aldığına vurgu yapılan açıklamada, "Bir aracın ve sürücüsünün önünde beklenmedik bir gelişme olduğunda, durması için gerekli olan mesafe 'durma mesafesi' olarak tanımlanır. Bu mesafe, iki temel parçadan meydana gelir. Reaksiyon mesafesi ve fren mesafesidir. İki mesafenin toplamı 'durma mesafesi'ni oluşturur. Reaksiyon mesafesi, durmayı gerektirecek bir tehlikenin görülmesi, algılanması ve frene basılması anına kadar geçen sürede kat edilen yol, fren mesafesi ise fren pedalına basmasıyla aracın tam olarak durması esnasında aldığı yol olarak tanımlanır. Önünüzdeki araçla olan mesafenizin ne olması gerektiğini bilmek, sürücülere biraz karışık gelebilir. Temel bir yaklaşıma göre; hızınız sürüş anında ne ise önünüzdeki araçla aranızda bırakmanız gereken mesafe de onun metre karşılığı olmalıdır. Örneğin saatte 90 kilometre hızla gidiyorsanız, 90 metre mesafe bırakmanız gibi. Ancak bu yaklaşım özellikle şehirlerarası yollarda uygun olabilir. Şehir içlerindeki, trafik yoğunluğu ve göreceli olarak düşük hızlar, bu mesafeyi hızın metre cinsinden yarısına eşit bir değere çekebilir. Örneğin; saatte 40 kilometre hızla gidiyorsanız, 20 metre mesafe bırakmanız gibi."

BİN BİR, BİR İKİ, BİN ÜÇ DİYE SAYIN

Trafik Hizmetleri Başkanlığı, araç sürücüleriyle daha kolay bir yöntemi de paylaşmayı ihmal etmedi.

İşte o tüyo:

"Karayollarında  araç kullanırken, daha açık ve uygulaması daha kolay bir yaklaşım vardır: 'Üç saniye kuralı'. Önünüzdeki arabanın yanından geçip gittiği, yol kenarındaki bir direk, ağaç ya da bir işaret belirleyin. Önünüzdeki araç bu nesneyi geçer geçmez içinizden 'bin bir, bin iki, bin üç' olarak saymaya başlayın. Eğer bin üçe gelmeden önce belirlediğiniz yere varırsanız, önünüzdeki araçla çok güvenli bir takip mesafesi bırakmamışsınızdır. Bu tehlike demektir ve mesaj gayet açıktır; ayağınızı gaz pedalından çekiniz."