Erdoğan ''neden Beştepe'' açıklaması

Erdoğan ''neden Beştepe'' açıklaması

Adli yılı açılış töreni ilk kez Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapıldı.

2016-2017 Adli Yıl Açılış Töreni, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, bakanlar, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ile hakim ve savcılar katıldı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de törene katılanlar arasında. Tören İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından başladı.

KILIÇDAROĞLU VE FEYZİOĞLU YOK

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu katılmayacaklarını açıklamıştı. İki isim, kararlarına gerekçe olarak törenin Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılacak olmasının "yargı bağımsızlığı ilkesine gölge düşüreceğini" göstermişti.

CİRİT: FETÖ'NÜN HAİN SALDIRISINI KINIYORUM

Konuşma yapmak üzere kürsüye ilk olarak Yargıtay Başkanı Cirit geldi. Cirit konuşmasında özetle şu ifadeleri kullandı:

"Bu özel ve anlamlı günün konuşmasını yapmanın heyecan ve mutluluğunu bir arada yaşıyorum. Geçen yılki konuşmamda Türk yargısının iyi bir durumda olmadığını belirttikten sonra gelecek için ülkemiz açısında sorunlu alanlardan doğan risklerin kontrol altına alındığını ifade etmiştim. Geçen yıldan bugüne kadar yargımızda önemli değişiklikler meydana gelmiştir. Yargıtayımızın bütün kararlarını kamuoyu erişimine açtık. 15 Temmuz'daki darbe girişimi yargımızda da önemli sarsıntılar meydana getirmiştir. 148 yıldır Türk milleti adına yargılma ayapan Yargıtayımız ülkesine fedakarca hizmet etmenin mutluluğunu yaşamaktadır.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra toplum olarak sergilediğimiz birlik geleceğe yönelik inancımızı pekiştirmiştir. Demokrasimizin en önemli engellerinden birisi terördür. Bir insanlık suçu olan teröre karşı tüm ülkelerin birlikte hareket etmeleri bir zorunluluktur. Silahın sahibine sadakati yoktur, bir gün kendisine döner. Yoğun bir şekilde bölücü terör örgütünün saldırılarına maruz kalan bölge halkının terör karşı duruşunu saygıyla karşılıyoruz. FETÖ tarafından gerçekleştirilen hain saldırıyı kınıyorum. Öyle bir çatışma ortamı ki savaş uçakları helikopterler kullanılarak girişilecek bir anda ülkenin kan gölüne dönmesine neden olabilecek bir eylemdir. Bu bir darbe değil Türkiye Cumhuriyeti'nin bölünmesini yok edilmesini amaçlayan saldırıdır.

''FETÖ ÜYELERİ ADİL VE BAĞIMSIZ MAHKEMELERCE YARGILANACAKTIR''

15 Temmuz'daki hain saldırı Batılı dostlarımız tarafından zamanında ve doğru bir şekilde kınanmamış, hayal kırıklığı yaratmıştır. FETÖ üyeleri de adil tarafsız ve bağımsız mahkemelerce iç hukuk ve uluslararası hukuka uygun şekilde yargılanacaktır. Suçlu olanların en ağır cezaları alacakları mukakkaktır. Son günlerde yargı alanında yapılması düşünülen anayasal ve yasal değişiklikler hakkında Yargıtay'ın da görüşünün alınmasının çok yararlı olacağını düşünmekteyim. Adalet arayanın da elleri temiz olmalıdır. Hakimin tarafsızlığı, hakimin bağımsızlığı kadar önemlidir."

ERDOĞAN: YARGI BAĞIMSIZLIĞINA GÖLGE DÜŞÜRMEZ

Ardından sözü Cumhurbaşkanı Erdoğan aldı. Sözlerine, törene katılanları selamlayarak başlayan Erdoğan, özetle şu ifadeleri kullandı:

ADLİ YIL AÇILIŞININ BURADA YAPILMASI...

Nitekim Yargıtay Başkanımız, Adli Yıl açılışı burada olmasaydı bir otelin eksi 2'nci katında olacağını söylemişti. Böyle bir merkezin devletin kurumlarının da emrinde olduğunu söyleyerek kendilerini buraya davet ettik. Millet adına görev yapan yargının milletin mekanında adli yıl açılışını yapması yargı bağımsızlığına göle düşürmez. Bir kez daha milletin mekanına hoş geldiniz diyorum. Diğer kurumların temsilcilerine de Yenikapı ruhuna uygun hareket etmelerini diliyorum.

15 TEMMUZ GECESİ EN İYİ SINAVI ADALET TEŞKİLATI VERDİ

15 Temmuz gecesi en iyi sınavı veren kurumlarımızdan biri de adalet teşkilatıdır. Hızla harekete geçen ilk andan itibaren tüm çalışmaları hukuka uygun şekilde yürüten anında açıklamalarını yapmak üzere hukuk olarak gereği neyse yapılacaktır demek suretiyle ilk mesajlarını vermiş ve yargı kapısının arkasına girip gizlenmiştir. Bu tavır çok önemlidir. Yargımıza teşekkür ediyorum.

TÜRKİYE 79 MİLYONLUK BİR ORDUYA SAHİPTİR

O kutlu mücadele tarihe altın harflerle kazınmıştır. Çanakkale Destanıyla büyüyen gençlerimiz kendi destanlarını yazdılar. Artık tarihi kitaplardan okuyan değil hem okuyan hem yaşayan bir millet olduk bu çok önemli. Biz 79 milyonuyla tek milletiz. Böyle olmak zorundayız. Böyle olursak hedefe ulaşacağız. Bizim tek bayrağımız var. Tek vatan, kimse bu vatan toprakları üzerinde bir operasyon düşüncesine girmesin. Girdikleri anda karşısında milletimizin ta kendisini bulacaktır. Bu millete kötü niyet besleyenler çok iyi bilsinler ki Türkiye 79 milyonluk bir orduya sahiptir. Ve bilsinler ki tek devlet... Devletin içinde devlet olmaz. 40 yıldır bunun hesabındaydılar. 15 Temmuz'u bir musibet, bin nasihatten evladır, böyle görüyorum. Ben inanıyorum ki, milletimiz kazanacak ve yeni bir milat olarak geleceğe yürüyeceğiz.

15 TEMMUZ'DAN SONRASI FARKLIDIR. ŞAHSIM DAHİL...

O gece milletin her rengi iradesine, özgürlüğüne, geleceğine sahip çıktı. Milletimiz o gece görevini yerine getirdi. Artık sıra bizde. Siyasetinde, bürokrasinde görev alan herkeste. Bundan sonra bizim çok daha farklı çalışması lazım. Hiçbirimizin ülkemizin çıkarları dışında hareket etme hakkı yoktur. 15 Temmuz'dan öncesi farklıdır, sonrası farklıdır. Şahsım dahil... Böyle anlarda herkes 15 Temmuz şehitlerinin hikayesine bakmalıdır. Oradaki kahramanlık bizi kendimize getiremiyorsa yazıklar olsun.

EY DÜNYA HALA BİZE HANGİ GÖZLE BAKIYORSUNUZ

Sadece ve sadece kendi mensuplarının çıkarlarını gözeten anlayışları sebebiyle FETÖ milletimizn gözünde zaten mahkum olmuştu. Adaletin ne kadar önemli olduğunu sadece bu örnek bile bize anlatmakta yeterli. Bu süreci hızlandıralım, bir an önce hukuk içinde neticeye gidelim. O gece 30 küsür kişi darbecilerden öldü, 241 kişi darbe karşısında direnenlerden şehit oldu. Demek ki bizler darbecilere 'Vurun' diye talimat vermedik, 'Yakalayın, adalete teslim edin' dedik. Ey dünya hala bize hangi gözle bakıyorsunuz. Bu millete karşı terbiyesizlik değil mi? Şahsımı vurmaya gelenler günlerce Marmaris'in ormanlarında gizlendi. Bizim jandarmamız onları vurmadı, öldürebilirdi. Ne yaptı, yakaladı, savcıya teslim etti.

DAHA ÇOK ÇALIŞACAKLARINDAN ŞÜPHEMİZ YOK

Yeni adli yılda adalet teşkilatımızın tüm kademelerinde görev yapan hakimlerin, savcıların elbette avukatlarımızın adaleti tesis etmek için daha çok çalışacaklardan şüphemiz yok. FETÖ operasyonlarında gözaltına alınan hakim ve savcıların zaafiyete yol açmayacağına inanıyorum. Bu duygularla çalışmalarınızda başarılar diliyorum.