Erdoğan’ın ''adice'' çıkışına sert cevap

Erdoğan’ın ''adice'' çıkışına sert cevap

New York Times gazetesi Türkiye'den IŞİD'e militan akışını tanıkla gündeme taşıdı.

Türkiye'nin IŞİD’den petrol aldığını iddialarına “Çirkin, yalan ve adice” diye tepki gösteren Erdoğan’a, New York Times dün, “Türkiye’den IŞİD’e militan akıyor” haberiyle cevap verdi. ABD’nin ünlü gazetesi, “Ankara’nın Hacıbayram Mahallesi, geçen yıl boyunca IŞİD’in militan devşirme merkezi haline geldi” diye yazdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gece Katar dönüşü uçakta ABD basınında çıkan Türkiye ile IŞİD hakkındaki haberler için “adice” benzetmesi yapmasından hemen sonra New York Times, “Türkiye’den IŞİD’e sabit bir şekilde militan akıyor” başlıklı bir haber yayımladı. NY Times, Ankara’nın göbeğindeki Hacıbayram semtinden IŞİD’e düzenli militan akışı olduğunu tanık anlatımlarıyla ortaya koydu.

Gerek ABD gerekse Avrupa basınında Türkiye’nin IŞİD’e desteğiyle ilgili pek çok haber yayımlanıyor. Erdoğan, Katar dönüşü, “IŞİD’in petrol ürünlerini Türkiye’nin satın aldığı” yönündeki ABD’de yayımlanan haber hakkında “Bu, adice bir ifade” demiş ve şöyle devam etmişti: “ABD basını asparagas haber üretmekte çok mahir. Bunlar art niyetli kötü yaklaşımlar.”

Erdoğan’ın bu ifadelerine rağmen, ABD ve dünyanın en saygın gazetelerinden NY Times, dünkü haberinde Türkiye’den IŞİD’e militan akışı olduğunu örnekleriyle ortaya koydu. IŞİD’e en yüksek katılımın Türkiye’den olduğuna dikkat çeken gazete, “Örgütün en büyük militan kaynağı, NATO üyesi komşusu Türkiye” dedi. Gazete Türkiye’nin IŞİD siyasetini de şu sözlerle özetledi: “Türkiye, Suriye’deki ayaklanmanın ilk günlerinde ülke içinde ve dışında açık sınır politikası nedeniyle çok eleştirilmişti. Uzmanlar, bunun IŞİD’in yükselişinde kritik rol oynadığını ifade ediyor. Türkiye, isyancıların Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı kolaylıkla devireceğine inandı, ancak savaş ilerledikçe aşırı uç örgütler yaşanan kaostan yararlanmaya başladı.” Devamında şu ifadeler kullanıldı: “Hacıbayram, geçen yıl boyunca IŞİD’in militan devşirme merkezi haline geldi. Hacıbayram’da yaşayanlar, en az 100 bölge sakininin IŞİD savaşçısı olmak için Suriye’ye gittiğini söyledi.”

NY Times, IŞİD’e katılıp Rakka’ya giden ancak örgütten kaçıp Ankara’ya dönen Can adlı kişinin anlatımlarına da yer veriyor: “IŞİD çok vahşi” diyor Can, “Allah hiçbir zaman Müslümanlara Müslümanları öldürme emri vermemiştir. Türkiye’deki düşük gelirli bölgelere hitap ettiği için örgüte maddi sebeplerle katılan çok kişi var. Savaştığınız zaman size günde 150 dolar veriyorlar. Her şey de bedava oluyor. Dükkân sahipleri bile size korkudan bedava ürünler veriyor.”

MAHALLEDEKİ SAKALLI YABANCI

Mahallenin 30 yıllık muhtarı Arif Akbaş, “Tüm bunlar, uzun, kaba sakallı bir yabancının mahallede belirmesiyle başladı. Daha sonra, tüm uyuşturucu bağımlıları camiye gitmeye başladı” sözleriyle IŞİD’in Hacıbayram’a nasıl yerleştiğini anlatıyor. Hacıbayram’dan IŞİD’e katılanlardan biri olan ve örgütte “Muhammed Selef” olarak tanınan Oğuzhan Gözlemcioğlu, üç yıl içinde Rakka’da bölgesel komutan seviyesine yükselmiş. Hacıbayram sakinleri, Gözlemcioğlu’nun Ankara’ya sık sık geldiğini ve her seferinde yanında yeni devşirdiği militanlarla Suriye’ye döndüğünü söylüyor.

Hükümetin Hacıbayram’da yaşananları bilmesine rağmen müdahale etmediğini anlatan gazete, muhabirinin mahalleyle ilgili gözlemlerini de aktarıyor.