Eylülde 143 işçi, 9 ayda bin 414 işçi iş kazalarında hayatını kaybetti

Eylülde 143 işçi, 9 ayda bin 414 işçi iş kazalarında hayatını kaybetti

İstanbul’da rezidans inşaatında 10 işçinin asansörle birlikte yere çakılarak hayatını kaybettiği Eylül ayında toplamda 143 işçinin iş kazasında yaşamını yitirdiği açıklandı. Bu yılın ilk 9 ayında hayatını kaybeden işçi sayısı...

İstanbul’da rezidans inşaatında 10 işçinin asansörle birlikte yere çakılarak hayatını kaybettiği Eylül ayında toplamda 143 işçinin iş kazasında yaşamını yitirdiği açıklandı. Bu yılın ilk 9 ayında hayatını kaybeden işçi sayısı bin 414’e yükseldi. Geçtiğimiz yıl 12 ayda 1235 işçi yaşamını yitirmişti. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre, El Salvador ve Cezayir’in ardından işçi ölümlerinde üçüncü sırada olan Türkiye’de her yıl ölen işçi sayısı bin kişinin üzerinde.

‘Bu işlerin fıtratında var’ denilerek geçiştirilen ölümlü iş kazalarında ürkütücü rakamlara ulaşıldı. 2014’ün ilk 9 ayında 1414 işçi iş kazalarına bağlı olarak yaşamını yitirdi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin meslek örgütleri, gazeteler, televizyonlar, bağımsız kuruluş raporları ve işçi ailelerinden gelen bilgilere göre derlediği rapor, Türkiye’de 9 ayda ortalama 157 işçinin öldüğü sonucunu ortaya çıktı. Son beş yılda iş kazalarına bağlı olarak hayatını kaybeden işçi sayısı, küçük ölçekli bir ilçenin nüfusu olan 6 bin 580’e ulaşmış durumda.

2014’ün Eylül ayında 143 işçi hayatını kaybederken, en çok ölümlü kaza inşaat ve yol iş kollarında meydana geldi. 22 ölümle en çok işçi ölümü İstanbul’da meydana gelirken, onu 6 işçiyle İzmir ve 5’er işçiyle Ankara, Antalya, Aydın, Kocaeli, Konya, Manisa ve Mersin izledi.

Eylül ayında inşaat ve yol işkolunda 49, tarım, orman işkolunda 28, madencilik işkolunda 10, taşımacılık işkolunda 10, ticaret, büro, eğitim, sinema işkolunda, metal işkolunda 9, enerji işkolunda 6, belediye, genel işler işkolunda 6, savunma, güvenlik işkolunda 4, gıda, şeker işkolunda 3, tekstil, deri, çimento, toprak, cam sağlık, sosyal hizmetler işkollarında 2’şer, ağaç, kağıt, banka, finans, sigorta iş kollarında ise 1’er işçi hayatını kaybetti. Üç işçinin ise çalıştığı iş kolu tespit edilemedi.

Verilere göre işçiler en çok düşme, ezilme/göçük ve trafik/servis kazaları nedeniyle can verdi. Düşme nedeniyle 40 işçi ölürken, ezilme ve göçük nedeniyle 29, trafik, servis kazası nedeniyle 28, elektrik çarpması nedeniyle 17 işçi aramızdan ayrıldı. Ölen işçilerin 132’si erkek olarak kaydedilirken, 11’i de kadın oldu. Eylül ayında hayatını kaybeden işçilerden 5’i 14-17 yaş arasındaydı. Ülkemizde bulunan 4 göçmen işçi de hayatını kaybetti.

CİHAN