Ganaya 5 Bin 200 Kişilik Cami

Ganaya 5 Bin 200 Kişilik Cami

GANA'nın başkenti Akra'da yapımı devam eden 'Akra Furkan Camii ve Külliyesi' ile ilgilenen heyet, Samsun İl Müftüsü Yrd. Doç. Dr.Hayrettin Öztürk'ü makamında ziyaret etti. Caminin koordinatörü Abdul Nasiru-Deen, bu caminin Batı Afrika'daki...

GANA'nın başkenti Akra'da yapımı devam eden 'Akra Furkan Camii ve Külliyesi' ile ilgilenen heyet, Samsun İl Müftüsü Yrd. Doç. Dr.Hayrettin Öztürk'ü makamında ziyaret etti. Caminin koordinatörü Abdul Nasiru-Deen, bu caminin Batı Afrika'daki en büyük ibadethane olacağını söyledi.

Gana'nın başkenti Akra'da, Osmanlı mimarisi tarzında yapımı süren 5 bin 200 kişilik 'Akra Furkan Camii ve Külliyesi' 2016 yılı Şubat ayında hizmete girecek. Cami yapımı ile ilgilenen 5 kişilik heyet bugün Samsun İl Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk'ü makamında ziyaret etti. Gana Dostluk ve Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Fatih Pehlivan, caminin bir yıl içerisinde tamamlanacağını belirterek, "Yurt içi ve yurt dışındaki hayırsever vatandaşların yardımı ile 2 yıl önce başladığımız cami inşaatı tamamlanmak üzere. Bir yıl sonra hizmete açılacak. Kaba inşaatı tamamlandı. Şu anda dış kaplama, sıva ve tefrişatı ile ilgili çalışmalar yürütülüyor. İnşallah 1 yıl içerisinde caminin tamamlanıp ibadete açılmasını planlıyoruz. 3 bin 800 metrekarelik, İstanbul'daki Süleymaniye Camii büyüklüğünde. Süleymaniye Camii’nin kubbesi kadar büyük bir kubbeye, 4 minareli, 2 şerefeli büyük bir hacme sahip" dedi.

Türkler'in oluşturduğu şantiyede, büyük çoğunluğu Samsunlulardan oluşan ustaların caminin yapımında görev aldığını ifade eden Başkan Yardımcısı Mehmet Fatih Pehlivan, "Malzemelerimizin bir bölümü Türkiye’den geliyor. Mermer, kurşun, elektrik malzemeleri ve diğer ürünler Türkiye'den götürülüyor. 17 dönüm arazi üzerine kurulmuş bir külliye. İçerisinde İmam Hatip Okulu, Öğretmen Lisesi ve Gana Diyanet İşleri Başkanlığı’nın olduğu ve değişik sivil toplum örgütlerinin de ofislerinin, çalışma, toplantı salonlarının olduğu birimler olacak. Ülkemiz adına yapılan önemli bir eser. Afrika’nın tamamında bu büyüklükte başka bir eser şu anda yok" diye konuştu.

Caminin kapasitesi hakkında da bilgi veren Gana Dostluk ve Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Fatih Pehlivan şöyle devam etti:

"Camimiz kubbe ve ana bina olarak 5 bin 200 kişinin aynı anda ibadet yapmasına imkan sağlayacak. Fakat bahçe ve avlusuyla birlikte bu rakam 10 bin kişiye çıkabilecek. 1 yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor. Bir aksilik olmaması durumunda 2016 yılının Şubat ayında camimizin ibadete açılmasını bekliyoruz. Camimiz ve etrafındaki külliyenin maliyeti ise yaklaşık 10 milyon doları bulacak."

Gana'nın başkenti Akra'ya yapımı süren caminin koordinatörlüğünü gerçekleştiren Abdul Nasiru-Deen ise, "Bizim için çok gurur verici bir çalışma. Çünkü Gana'da en büyük ibadethaneler hep Hristiyanlara ait. Bizimkiler hep küçük oluyordu. Ama Elhamdülillah sivil toplum örgütlerinin desteği ile şu anda Gana, Batı Afrika’da Hristiyanlarınki de dahil en büyük ibadethane bizim camimiz olacak. Hem de tam başkentin ortasında. Sizlerden çok memnunuz. Hep dua ediyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI