Gebzede İşten Atılan Gea İşçilerine Uluslararası Destek

Gebzede İşten Atılan Gea İşçilerine Uluslararası Destek

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde faaliyet gösteren bir fabrikada sendikalı oldukları için işten atılan işçilere uluslararası destek geldi.

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde faaliyet gösteren bir fabrikada sendikalı oldukları için işten atılan işçilere uluslararası destek geldi.

Gebze Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren GEA Klima fabrikasında sendikalı çalıştıkları iddiası ile işten atılan 65 işçiye 18-20 Kasım 2011 tarihleri arasında LabourStart Küresel Dayanışma Konferansı'na katılmak üzere İstanbul'a gelen 20 farklı ülkenin işçi temsilcileri destek verdi. Sendikaların sindirilmeye çalışıldığını söyleyen Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu,"GEA Klima, 01.06.2011 tarihinde ekonomik gerekçelerle 4 üyemizi işten çıkardı. İşveren işten çıkarmalara

ekonomik gerekçeler göstermesine rağmen işyerinde fazla mesai yapılmaktaydı" dedi.

İşten atılan işçilerin kapı önünde direnişe başladıklarını anlatan Serdaroğlu, şöyle konuştu: "İşyerinde çalışan üyeler ise çay molaları ve yemek aralarında direnen arkadaşlarına alkış ve sloganlarla destek verdi. İşveren bu destekleri yasa dışı grev olarak tespit ettirmek için mahkemeye başvurdu. Gelen bilirkişi yaptığı inceleme sonucunda işçilerin üretim aksatmadığını, grevin söz konusu olmadığını raporuna yazdı. 12.07.2011 tarihinde özel bir güvenlik şirketinden kiralanmış bodyguard kılıklı kişiler,

fabrika içine alındı. Bu kişiler, aralarında işyeri temsilerimiz ve işçileri silahla tehdit edip tartakladı. Ardından aralarında sendika temsilcilerimizin de olduğu 17 üyemiz tazminatsız işten çıkarıldı.

19.07.2011 tarihinde sabah iş başı yapmaya gelen tüm işçilere iş başı yaptırılmadı. İşçilere bir gün önce işyerini terk ederken herhangi bir bilgi de verilmemişti. İşçiler fabrikaya girmek istediklerinde polis tarafından engellendiler.Biz bütün dayatmalara karşı direnişimizi göstereceğiz."

Uluslararası heyet adına Uluslararası Metal Sendikaları Federasyonu Temsilcisi Kristyne Peter bir konuşma yaptı. Peter, GEA'nın uluslararası pek çok anlaşmayı onaylamış ülkede faaliyet gösterdiğini bu tutumunu sürdürürse o ülkelerde de eylem yapacaklarını söyledi. Yabancı sendikacılar eylemci işçilerin sloganlarına kendi dillerinde destek oldular. Yapılan konuşmaların ardından eylem olaysız sona erdi.