İBB sonunda Kadıköy'ün isyanını gördü ! Temizlik başladı..

İBB sonunda Kadıköy'ün isyanını gördü ! Temizlik başladı..

İstanbul Kadıköy'deki ünlü Kurbağalıdere'de temizlik nihayet dip tarama gemisinin gelmesiyle birlikte başladı.

İBB’nin 2012’de yaptığı ihaleyi kazanan ÖZKA İnşaat ve AKM Yapı tarafından 3 yıldır süren Kurbağalıdere ıslah çalışmasının uzamasından dolayı tepkiler artarak devam ediyor. Vatan'dan İlker Akgüngör'ün haberine göre gelen tepkiler üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi dere içinde ‘Yengeç’ adlı tekneyle zeminde tarama çalışması başlattı.

Bir yandan zeminden çamur çekilirken öte yandan pompayla alınan kirli su kolektör aracılığıyla arıtma tesislerine pompalanıyor. Derenin denizle birleştiği Kalamış’ta ise Alkor 3 adlı gemi ile  derinleştirme ve temizlik çalışması yapılıyor. Şu ana kadar yapılan temizlik çalışmalarında dereden 1094 kamyon çamur çıkarıldı.

“Dere normale dönecek”

Vatan gazetesinin proje sorumlularıyla görüşerek elde ettiği bilgilere göre tarama gemisiyle yapılan çalışmanın ardından Kurbağalıdere’nin yaydığı kötü koku ve görüntü kirliliği sona erecek:

“Fahrettin Kerim Gökay Köprüsü yani Evlendirme Dairesi’nin oradan atık suyun tamamı denize gitmesin diye keserek mevcut atık su hatlarının içine aldık. Dolayısıyla Kalamış’ta ağız kısmında önceden birikmiş olan malzemeler, atık sular ve balçık, arkadan su gelmediği için olduğu gibi durağanlaşarak dibe çöktü. Kokunun sebebi bu. Tarama gemisinin yaptığı dip taramasıyla balçık temizlenecek. Derede yer yer yükselme var. Büyük teknelerin bir kısmı yükselmeden tedirgin. Dip temizlenince akışkanlık başlayacak ve pompa sistemiyle dereye temiz su akışı sağlanacak.”

“2015 sonunda bitecek”

Proje sorumluları deredeki atık su ayrıştırılmasının yıl sonunda tamamlanacağını belirtiyor:

“Derenin en büyük sorunu atık suyun ayrıştırılması. Kurbağalıdere 67 kilometrelik bir havzayı kaplıyor. Kadıköy-Maltepe-Ümraniye’deki derelerin birleştiği Kurbağalıdere darlığı nedeniyle, atık su ve yağış miktarını taşıyamıyor. Bazı yerlerin genişletilmesi gerekiyor. Geriden gelen tüm atıkların ağızdan temizlenmesi de bizi bayağı zorluyor. Atık su ve pis kokunun engellenmesi yıl sonunu bulacak. 2015’in sonunda yüzde 90’dan fazla bir oranda atık suyun dereden ayrıştırılması tamamlanmış olacak.”

“İlk etabı bitti”

Proje yetkilileri yer altında metro gibi tünel açılarak yapılan kanalizasyonun ilk etabın tamamlandığını söyledi: “Projede kanalizasyon yerin 6 metre altından 3 metre çapındaki pis su hattı borularıyla Yoğurtçu Parkı’ndan, Moda’daki arıtma tesislerine verildikten sonra denize aktarılacak. Kanalizasyon hattının TBM’le (Tünel açma makinesi) yapılan ilk etabını tamamladık. İlk etapta 600 metrelik bölüme kolektör hattının çelik boruları yerleştirildi. İkinci etapta yaklaşık bu kadar olacak. Yerin altından TBM’le gidilecek kısım toplam 1.2 kilometrelik bir alanı kapsıyor.”

“Ek revizyonlar uzattı”

İBB ile yapılan sözleşmeye göre 400 günde tamamlanması gereken dere ıslahının ise kamulaştırma ve revizyonlar nedeniyle uzadığı ifade ediliyor: “Biz Eski DMO binası (Medeniyet Üniversitesi) önünden başlayıp Kalamış’a kadar olan ihale dahilindeki alan için çalışıyoruz. Dere yatağında genişletmenin yapıldığı yerlerde SİT alanları ve kamulaştırma için mahkeme süreci devam eden bazı yerler bulunuyor. Proje devam ederken istenilen ek revize durumlar yüzünden sarkmalar yaşanıyor.