Kadın Çiftçilere Tarımsal İşletmecilik Eğitim Projesi

Kadın Çiftçilere Tarımsal İşletmecilik Eğitim Projesi

Amerika Birleşik Devletleri Rutgers Üniversitesi (New Jersey), Akdeniz Üniversitesi ve Antalya Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliğinde yapılan Kadın Çiftçilere Yönelik Tarımsal İşletmecilik Eğitim Projesi'nin ikinci uygulamasına, Antalya'nın

Amerika Birleşik Devletleri Rutgers Üniversitesi (New Jersey), Akdeniz Üniversitesi ve Antalya Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliğinde yapılan Kadın Çiftçilere Yönelik Tarımsal İşletmecilik Eğitim Projesi'nin ikinci uygulamasına, Antalya'nın Elmalı ilçesinde 25 kadın çiftçinin katılımıyla başlanacak.

Daha önce Kumluca ilçesinde 45 kadın çiftçinin katıldığı Kadın Çiftçiler için Tarımsal İşletmecilik Eğitimi'nin çok yoğun ilgi görmesi üzerine eğitimin ikincisinin gerçekleştirileceğini aktaran Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Özkan, “Kadın Çiftçilere yönelik olarak geçen yıl ABD'de 26 eyalette bu yıl ise 31 eyalette 8000 kadın çiftçinin katılımıyla başarılı bir şekilde uygulanan Tarımsal İşletmecilik Projesini; Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile işbirliği yaparak Elmalı'da uygulayacağız” dedi.

Projenin temel amacının, karlı ve sürdürülebilir bir tarımsal üretim faaliyeti için kadın çiftçilerin işletme yöneticiliği ve üretim teknikleri konusundaki bilgi ve beceri düzeylerini arttırdığını belirten Prof.Dr.Özkan, “Toplam 30 saat sürecek olan eğitim programında, 14 saat Tarımsal İşletmecilik, 4 saat Temel Bilgisayar Uygulamaları ve 12 saat de sebze ve meyve üreticilerine üretim süreçleri ile ilgili teknik bilgi eğitimleri verilecek. Programda, Tarımsal İşletmecilik konularını ben ve Prof. Dr. Robin Brumfield, bilgisayar, sebze ve meyve üretimi ile ilgili teknik bilgileri ise Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM)'nden konunun uzmanları ile Antalya Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden teknik elemanlar verecek” diye konuştu.

Türkiye koşullarına uyarlanan Kadın Çiftçi Projesi, ABD'deki gibi Antalya ilinde de başarılı bir şekilde uygulanır ve olumlu sonuçlar alınırsa projenin, sadece Antalya ilinde değil Türkiye genelinde uygulanma potansiyeli bulunduğunu kaydeden Prof.Dr.Özkan, “Bu projenin şimdiye kadar uygulanan eğitim projelerinden çok farklı iki temel özelliği bulunmakta. Bunlardan birincisi ülkemizde ilk defa üreticilere Tarımsal İşletmecilik Eğitimi verilecek olması, ikincisi ise eğitimin kadın çiftçilere yönelik olmasıdır. Eğitime katılmak için çok sayıda kadın çiftçimiz başvuruda bulundu ancak pilot eğitime hepsinin katılması şimdilik mümkün olamadı. Eğitime katılacak kadın çiftçilerin seçiminde üretim faaliyetini bizzat yapan, üretim ve pazarlama ile ilgili kararları veren veya bu konulardaki kararlara etkin bir şekilde katılan çiftçi kadınlara öncelik verildi” ifadelerini kullandı.

KADIN ÇİFTÇİLERE TARIMSAL İŞLETMECİLİK EĞİTİM PROJESİ

KADIN ÇİFTÇİLERE TARIMSAL İŞLETMECİLİK EĞİTİM PROJESİ