Karakaya Ve Keban, İsrafa Yetmiyor

Karakaya Ve Keban, İsrafa Yetmiyor

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) yöneticileri, hizmet kalitesini yükseltebilmek adına Diyarbakır’ın merkeze bağlı köy ve mahalle muhtarları ile bir araya geldi. Toplantıda konuşan Dicle E...

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) yöneticileri, hizmet kalitesini yükseltebilmek adına Diyarbakır’ın merkeze bağlı köy ve mahalle muhtarları ile bir araya geldi. Toplantıda konuşan Dicle EDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel, Karakaya ve Keban barajlarında üretilen elektriğin, 6 ilde israf edilen elektriği dahi karşılamadığını söyledi. Toplumun, kaçak elektrik kullanılmasını ‘Ayıp’ olarak görmediğini belirten Karagüzel, “Ama artık kaçak elektrik kullanımının ortadan kalkması lazım” dedi.

Diyarbakır’da bulunan Dicle EDAŞ kampüsünde hafta sonu düzenlenen ve 128 muhtarın katıldığı toplantıya, Dicle EDAŞ Genel Müdürü ve Diyarbakır, Batman, Siirt Koordinatörü Murat Karagüzel, İl Müdürü Bülent Uğur Yaka, İşletme Bakım Onarım Gurup Müdürü Asıma Aydın, İşletme Bakım Onarım Yöneticisi Nazan Andiş, Şehir Şebeke Amiri Aydın Böçkün, Kırsal Şebeke Amiri Şemsettin İzgi ve Kayıp Kaçak Yöneticisi Ersin Özen ile diğer yöneticiler katıldı.

"KARAKAYA VE KEBAN’DA ÜRETİLEN, İSRAFIMIZA YETMİYOR"

Sohbet ortamında gerçekleşen toplantıda konuşan Dicle EDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel, özellikle israf konusuna vurgu yaptı. Karagüzel, “Hizmet verdiğimiz illerde kişi başı yıllık ortalama 1.243 kWh elektrik kullanılırken, Türkiye genelinde kişi başı ortalama elektrik tüketimi 534 kWv’dir. Bu da, bölge ilerinde Türkiye ortalamasının 2.5 katı daha fazla elektrik kullandığı anlamına geliyor. Buna karşılık Türkiye’de kişi başına yıllık ortalama gelir 14 bin lira iken, bölgemizde 5 bin 700 liradır. Bölge illerinde elektrik, halkın gelir düzeyi yüksek olduğu için bu kadar fazla miktarda kullanılmıyor. Maalesef, bedeli ödenmediği için aşırı düzeyde israf ediliyor. Sorumluluğumuz altında olan illerde bir yılda israf edilen elektrik miktarı 8 milyar kWh’dir. Bu da yapılan hesaplamalara göre 2.7 milyar lira ediyor. Karakaya ve Keban’ın ürettiği elektrik enerjisi, ne yazık ki sadece israfımıza yetmiyor” diye konuştu.

"TOPLUM, KAÇAĞI KULLANIMI ‘AYIP’ OLARAK GÖRMÜYOR"

Bölgenin sosyoekonomik durumunu çok iyi bildiklerini de kaydeden Dicle EDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel, “Buzdolabı, televizyon, çamaşır makinesi kullanılan bir evin ortalama elektrik tüketimi aylık 40-50 liradır. Ancak, elektrik faturası 10 liranın altında gelen 37 bin abonemiz var. Faturası 40 liranın altında gelen abone sayısı ise 125 bin. Faturası 5 liradan dahi az gelenlerin kusura bakmasınlar şikayet etmeye hakları olmadığını düşünüyorum. Toplum, kaçak elektrik kullanılmasını ‘Ayıp’ olarak görmüyor. Ama artık kaçak elektrik kullanılması olayının ortadan kalkması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Karagüzel bölge kamuoyunda ‘Diyarbakır’da elektrik daha pahalı, batı illerinde daha ucuz’ şeklinde bir algının bulunduğuna dikkat çekerek, “Türkiye’nin her yerinde elektrik fiyatları aynıdır. Burada daha pahalı, batı illerinde daha ucuz algısı yanlıştır. İsteyen herkes, elektrik fiyatını internet üzerinden dahi öğrenebilir” dedi.

Karagüzel, 2015 yılında 158 milyon lira yatırım yapacaklarını da sözlerine ekledi.

YAKA, İSTANBUL İLE DİYARBAKIR’I KIYASLADI

Daha sonra söz alan Dicle EDAŞ Diyarbakır İl Müdürü Bülent Uğur Yaka ise Türkiye’de en fazla elektrik enerjisi tüketilen illerinden İstanbul ile Diyarbakır’ı, bazı rakamlar vererek kıyasladı. Sık sık söylenen ‘İstanbul’da bir fabrikanın kullandığı elektriği, bütün bir Diyarbakır tüketmiyor’ sözlerine göndermede bulunan Yaka, Boğaziçi şirketi tarafından elektrik enerjisi verilen İstanbul’un Avrupa yakasında yılda yaklaşık 23 milyar kWh elektrik tüketilirken, Diyarbakır’da 5 milyar kWh tüketildiğini söyledi. İstanbul’daki kaçak kullanımın yüzde 10 düzeyinde olduğunu ve bunun karşılığının da yaklaşık 2.3 milyar kWh elektrik olduğunu kaydeden İl Müdürü Bülent Uğur Yaka, Diyarbakır’daki kaçak oranının yüzde 75 dolayında, karşılığının da 3.7 milyar kWh elektrik olduğunu ifade etti. İl Müdürü Yaka, sadece Diyarbakır’daki kaçak kullanılan elektriğin parasal karşılığının yaklaşık 800 milyon TL olduğunu da kaydetti.

Toplantıya katılan muhtarlar ise şikayet, talep ve önerilerini dile getirerek, yaşanan sorunlara bir an evvel çözüm bulunmasını istedi.