Kemoterapi Alan Hastalara Resimli Terapi

Kemoterapi Alan Hastalara Resimli Terapi

Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kemoterapi tedavisi gören hastalara tedavi sürecinde uzman öğreticiler tarafından resim kursu...

Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kemoterapi tedavisi gören hastalara tedavi sürecinde uzman öğreticiler tarafından resim kursu verilecek. Bu sayede hastalar stres atacak.

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından hazırlanan ve Sosyal Etkileşim Programı kapsamında Ankara Kalkınma Ajansı'na sunulan TR51/15/SEP-31 numaralı Ayaktan Kemoterapi Hastalarına Resim Sanatı ile Moral Desteği başlıklı proje, Ankara Kalkınma Ajansı'ndan destek almaya hak kazandı.

Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Mehmet Gülüm, "Ekim 2015'te başlayacak olan ve 8 ay sürmesi planlanan Proje kapsamında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi gören Kemoterapi hastalarının tedavi kürleri sırasında resim yapması ve onlara moral desteği vermek amacıyla böyle bir proje hazırlandı. Hem hastaların hem de çalışanların sosyal etkileşim ve kültürel paylaşım içerisinde bulunması, birbirleri ile bilgi ve deneyimlerini paylaşabilecekleri ortam oluşturulacak. Hayata geçen projenin ortak kurumda sürekli hale getirilmesi ve gerçekleştirilen projenin tüm ülke için olumlu bir örnek teşkil edeceğine inanıyorum. Bu çalışmanın diğer bir amacı ise Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kemoterapi gören hastaların ve çalışanlarının sosyal ve kültürel kaynaşma sağlamasıdır. Kanser Hastalıkları, iyileşmesi oldukça zor bir hastalık olmakla beraber yapılan araştırmalar moral desteğinin bu hastalık sürecinde büyük rol oynadığını da ortaya koymaktadır. Kemoterapi hastalarının, hastalıklarını unutarak başka uğraşlara yönelmesini sağlamakta ve hastaların aynı durumu paylaştığı insanlarla bir arada vakit geçirerek birbirlerine destek olmasıdır. Yapılan tüm resimler yılsonunda Ankara ve Şanlıurfa'da düzenlenecek sergiler ile halka sunulacak ve tabloların satışından elde edilecek gelir ile bu uygulamanın devamı için gerekli olan resim malzemesi alımında kullanılacak. Kemoterapi gören hastaların birçoğunda yalnızlık, üzüntü, çaresizlik, terk edilme, korku, ölüm korkusu gibi kaygılar ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Ortaya çıkan bu tür endikasyonlar kemoterapi gören hastaların yaşam kalitesini ve tedaviye uyumunu olumsuz etkiler. Bu yüzden hastanın psikolojik durumu tedavi başarısını etkilemektedir. Bu nedenle kemoterapili hastalara psikolojik yönden destek olunması önemlidir. Bizler sağlık kurumları yöneticileri olarak üzerimize düşen sosyal sorumluluğun farkındayız. Hastalarımızı modern tıbbın teknolojik cihazları, medikal ve cerrahi olarak tedavi edebilmenin yanı sıra bu tür sosyal sorumluluk projeler ile hastalarımızın hayata tutunabilmeleri adına bir adım da biz atıyoruz. Sağlık Bakanlığımız ve Kamu Hastaneleri Birliğimiz Kemoterapili hastaların toplum içerisinde ötekileşip kaybolmaması adına mücadele ve teşvik ederek pozitif ayrımcılık yaptığına inanıyorum" dedi.

Kaynak: İHA