Kentsel dönüşüme ''helal'' ayarı

Kentsel dönüşüme ''helal'' ayarı

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 10. Ekonomik Kalkınma Planı'ndan ilginç ayrıntılar..

Başbakan Ahmet Davutoğlu, öncelikli dönüşüm programının iş gücü ayağını açıkladı. Davutoğlu öncelikli dönüşüm programı kapsamında kıdem tazminatlarıyla ilgili düzenleme yapacaklarını ifade ederken sukuk olarak bilinen helal bono ve katılım bankacılığının  da kentsel dönüşüm programına dahil edileceğini açıkladı.

 

Kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü için ilgili sosyal taraflarla istişare içinde gerekli mevzuat düzenlemelerini yapacaklarını bildiren Davutoğlu, şunları kaydetti:

“Bu da çok uzun süredir gündemimizde olan konu. Bununla ilgili etkin ve herkesle istişare içinde bir politika gerçekleştireceğiz. İşsizlik sigortasından yararlanma koşullarını esnetmek ve yararlanma sürelerini artırmak için mevzuat çalışmaları yapacağız. Mevcut esnek çalışma sistemlerini daha güvenceli hale getirecek yeni esnek çalışma sistemlerini içeren mevzuat çalışması yapacağız. Esnek çalışma, belli şartlarda işverenle işçinin buluşmasını temin eden ve bir anlamda iki tarafa da esneklik getirmek suretiyle verimliliği artıran bir alan ama bunun iyi düzenlemesi halinde istismarlara yol açabilecek alan. Dolayısıyla bunun mutlaka en iyi şekilde bir sistem içinde düzenlenmesine özen göstereceğiz.”

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SUKUK

Kentsel dönüşüm programını da açıklayan Davutoğlu, “Kent ekonomileri diye bir çalışmayı başlatmıştık. Şehir bilincinin yerleşmesi için gereken her türlü çalışmayı yapacağız. Yerel yönetimlerde uzmanlık ve kariyer alt yapısını güçlendireceğiz yöneticiler için eğitim programları uygulayacağız. Şehirlerimizde yaşam kalitesini arttırmayı planlıyoruz. Kentsel dönüşüme sukuk ve katılım bankacılığı gibi yöntemleri de ekleyeceğiz.” dedi

Gayrimenkul sertifikası ve sukukla ilgili soruyu da yanıtlayan Davutoğlu, bunların menkul ve gayrimenkul değerler arasında çok sağlıklı bir ilişki kurmakla ilgili olduğunu ifade etti.

Davutoğlu, bu ilişkinin farklı araçlarla sağlanabildiğinin altını çizerek, bu konuda çalışmalarını yaygınlaştırarak, daha özgün, Türkiye’nin şartlarına uygun ve halkın daha fazla itibar edeceği her türlü finansal yöntemi kullanmaya kararlı olduklarını bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da bu konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, kira sertifikasının bir varlık üzerine kurulan bir enstrüman olduğuna dikkati çekti.

Gayrimenkul projeleri üzerine kurgulanmış kira sertifikalarının dünyada gittikçe yaygınlaştığını vurgulayan Babacan, Türkiye’de de inşaat sektöründe finansal amacıyla gayrimenkul projeleri üzerine üretilmiş kira sertifikalarının yaygınlaştırılmasını istediklerini belirtti.

Babacan, bunun küçük küçük örneklerinin de başladığını ifade ederek, “Şu anda katılım bankaları üzerinden yürüyor. Ama bunun her zaman için inşaat şirketlerinin kendi üretecekleri kira sertifikaları ile yapmaları da ileride mümkün olabilecek” diye konuştu.