Madencinin annesi yürekleri dağladı

Madencinin annesi yürekleri dağladı

Ermenek'te cenazesine ulaşılan işçinin ailesinin anlattıkları yürekleri dağladı.

Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde 18 işçinin mahsur kaldığı maden ocağında 10 işçinin cansız bedenine ulaşılmasının ardından kalan 8 işçi için kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bugün sabah saatlerinde başlayan ve aralıklarla devam eden kar yağışı ise hayatı olumsuz etkiledi.

Ermenek İlçesi Pamuklu Köyü'nde Has Şekerler Madencilik şirketine ait linyit ocağından 8 Ekim Salı günü meydana gelen facianın ardından kurtarma çalışmaları devam ediyor. 10 işçinin cansız bedenine ulaşılmasının ardından kalan 8 işçi için 603 kişilik ekiple kurtarma çalışmaları sürüyor.

KAR YAĞIŞI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Çalışmalar desandre bölümünde yoğunlaştırılırken 1939 metrelik ocağın yüzde 86'sının tarandı. Ermenek İlçesi ise bugün güne kar yağışıyla uyandı. Bugün sabah saatlerinde başlayan ve aralıklarla devam eden kar yağışı ise hayatı olumsuz etkiledi.

MADENCİNİN ANNESİ: GÜLE GÜLE YOLLADIM, ÇOCUĞUM GELMEDİ

Madende mahsur kalan 22 yaşındaki Ömer Cansu'nun annesi Pakize Cansu “sabah ezanında kalktım çayını demledim. Çayını içti. Madene götürmesi için de küçük bir ekmek ve zeytin koydum. Güle güle yolladım. Daha sonra çocuğum gelmedi” dedi.

MADENCİNİN ENGELLİ AĞABEYİ: O BENİM AYAKLARIMDI

Ömer Cansu’nun bedensel engelli ağabeyi 25 yaşındaki Abdurrahman Cansu da, ”Kardeşim beni evimizin önündeki yokuştan omzumdan destek vererek indirip çıkarıp egzersiz yaptırıyordu. O benim ayaklarımdı” dedi.

Başyayla İlçesi’ne bağlı Üzümlü Köyü’nde annesi, babası ve engelli ağabeyiyle aynı evde yaşayan Ömer Cansu’nun, oturdukları tek katlı evin toprak tavanından yağmur ve kar suyu akmaması için üstünü naylonla örtmeleri dikkat çekti.

BALKON YAPARKEN DÜŞÜP ENGELLİ KALMIŞ

Kardeşinin çalışacak başka bir iş bulamadığı ve maddi imkansızlıktan dolayı madende çalıştığını belirten ağabeyi Abdurrahman Cansu, bedensel engelli olmasına neden olan olayı şöyle anlattı:

”Yaklaşık 6 yıl önce 2 katlı ahşap evimizin balkonunu yaparken yere düştüm ve vücudumun belden aşağısı felç oldu. Birçok doktora gittik ve fizik tedavi önerdi. Belirli zamanlarda devlet hastanesinde fizik tedavisi oldum ama yeterli olmadı. Maddi imkansızlıklardan dolayı düzenli bir şekilde fizik tedavi yaptıramadım. Ama kardeşim Ömer evimizin önündeki yokuştan omzumdan destek vererek indirip çıkararak bana egzersiz yaptırırdı. O benim ayaklarımdı. Şimdi bu facianın yaşanmasına dene olanlar beni bu yokuştan çıkaracak mı?"

Abdurrahman Cansu’nun söz ettiği yokuşun ise yaklaşık 200 metre olduğu belirtildi.

YÜZDE 87 TAMAMLANDI

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Ermenek'te mahsur kalan işçilerin arama kurtarma çalışmasında maden ocağının yüzde 87'sinin tarandığını belirtti.

AFAD yetkililerinden alınan bilgiye göre, 25 kasım tarihi itibariyle maden sahasında 1692 metrenin taraması gerçekleştirildi. Maden içinin yüzde 13'ünü kapsayan 247 metrelik kısım için çalışmalar sürüyor.

Kazanın yaşandığı günden itibaren nefeslik ve desandre bölümlerinden başlayarak devam eden çalışmalarda alanın yüzde 87'sininin taraması gerçekleştirildi.

Öte yandan AFAD, 8 işçinin arama kurtarma çalışmasıyla ilgili grafik ve görüntü yayınladı. Görüntülerde, desanre bölümünde işçiler, arkadaşlarına ulaşabilmek için yoğun çaba sarf ediliyor.

İşçilerin bir kısmı kazmalarla kömür karışımlı toprağı kazarken diğer işçiler de küreklerle vagonlara dolduruyor. İlerleme sağlanan yerlerde başka bir grup işçi de tahkimat çalışması yapıyor.

DHA & AA