Merkez Bankası'nda flaş atama

Merkez Bankası'nda flaş atama

Yeni Şafak gazetesinin Genel Müdür be yazarı olan ismi, Merkez Bankası'na atadılar.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, istifası ile ilgili söylentilere itibar edilmemesini istedi. Öte yandan bugün yapılan Merkez Bankası Genel Kurulu'nda görev süresi biten iki üyenin süresi uzatılırken, denetim kuruluna ise Yeni Şafak Gazetesi Genel Müdürü ve yazarı Mehmet Ziya Gökalp getirildi.

Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre Merkez Bankası Başkanı Başçı, Genel Kurulun ardından gazetecilere istifa söylentileri ile ilgili kısa bir açıklama yaptı. Başçı istifalar üzerine söylentilere itibar edilmemesini isteyerek, "Görevimizin başındayız. Resmi açıklamalar dışında hiçbir şeyi dikkate almayın. Hepsine karşı yalanlama geçmemiz gerekmiyor." dedi.

DENETİME YENİ ÜYE

Öte yandan merkez bankası'nda görev süresi dolan Meclis üyeleri Mehmet Fevzi Çıtak ile Lokman Gündüz 3 yıllığına tekrar seçildi. Görev süresi biten denetim kurulu üyesi Hasan Türedi’nin yerine ise iki yıllığına Mehmet Ziya Gökalp seçildi. Ekonomist olan Gökalp aynı zamanda Yeni Şafak gazetesinin Genel Müdürü ve köşe yazarı.

GÖKALP, MERKEZ'E İLK SORGUSUNU CADILAR BAYRAMI'NDA YAPTI

Hazine'nin önerisiyle, Merkez Bankası Denetleme Kurulu üyeliğine seçilen Yenişafak Gazetesi Yazarı Mehmet Ziya Gökalp, banka yönetimine ilk sorusunu, sürpriz faizartışından sonra kaleme aldığı "Cadılar Bayramı" başlıklı yazısında yöneltmişti. "Madem bu kadar yüksek faiz artışı masada çözüm olarak duruyordu, para sahiplerinin hem dövizden büyük kar elde etmelerine hem de ardından yüksek faiz oranlarına geçmelerine olanak sağlayacak  imkanı niye altın tepside sunduk, bunun bir açıklaması olmalı" demişti.

Merkez Bankası Denetleme Kurulu, Bankanın bütün muamele ve hesaplarını denetlemekle görevli bir kurul. Başkanlık, Denetleme Kurulunun talep edeceği bütün malumat ve vesikaları vermekle sorumlu. Denetleme Kurulu mütalaalarını yazılı olarak Banka Meclisine bildirirken, yıl sonunda muamele ve hesaplar hakkında hazırladığı raporu ise Genel Kurula sunuyor.

DERSHANELER 'KAPATILMAMALI' DEMİŞTİ

Merkez Bankası'nda iki yıl süreyle Denetim Kurulu Üyesi olarak görev yapacak olan Gökalp, gündeme ilişkin yazılarıyla dikkat çeken bir isim. Yenişafak Gazetesi'ndeki köşesinde, dershanelerin kapatılması tartışmaları sırasında 15 Kasım'da yazdığı yazısında,  hayatları boyunca ancak on ikinci sınıfta çocuklarını dershaneye gönderebilecek parayı bir araya getirebilen ebeveynlerin çocuklarının elinden bu imkânın alınmasını meydanın özel okulda okuyanlara bırakılması anlamına geldiğini savunmuş ve şöyle yazmıştı: "İnsanlar dershaneler yüzünden kısmen de olsa fırsat eşitliği ortamının sağlandığı düşünerek çalışıyor, çabalıyor ve rahatlıyorlar. Şimdi, Bitlis'te bir ebeveyn olduğunuzu ve oğlunuzun matematik, Türkçe vs dersleri boş geçerek üniversite imtihanına gireceğini düşünün. Dershane de yok."