Milletvekili Vural Kavuncudan Torba Yasa Açıklaması

Milletvekili Vural Kavuncudan Torba Yasa Açıklaması

AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen ve kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen düzenlemelere ilişkin açıklama yaptı.

- AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen ve kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen düzenlemelere ilişkin açıklama yaptı.

Kavuncu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye genelindeki yaklaşık 53 bin muhtarın maaşının yeni düzenleme sonrası 420 liradan 2014 Ocak ayı itibarıyla 875 liraya yükseleceğini belirtti.

Vural Kavuncu, ”2004 yılında 120 lira olan muhtarlarımızın maaşlarına böylece gerçek bir artış sağlanmış oldu. Yeni düzenlemeyle muhtarlarının ödeneklerinde yüzde 90 oranında artış yapılacak. Bu artış ile muhtar ödenekleri aylık 457 liradan, 875 liraya çıkacaktır. Bu da çok ciddi bir artış anlamına gelmektedir. Bugüne kadar muhtarlar için bu kadar yüksek oranda bir artış yapılmamıştır. Köy muhtarları en düşük olan 228 lira prim ödemektedirler. Ödemeden sonra ellerine net geçen 647 lira olacaktır. Mahalle muhtarlarımız ise en düşük sigorta primini 342 lira olarak ödemekteydi onların eline bu ödemeden sonra geçecek net rakam 533 lira olacaktır. Bu düzenlemenin bütçeye yıllık maliyeti 261 milyon lira olacaktır” diye belirtti.

Meclis Genel Kurulu'nda Torba Yasa teklifi üzerindeki görüşmeler devam ederken, pakete muhtaç aylığıyla ilgili yeni düzenlemeler eklediklerine vurgu yapan Vural Kavuncu, açıklamasını şöyle sürdürdü: ”65 yaş aylığında kapsamı genişlettik. Yeni düzenlemeyle muhtaçlık aylığı almak için sınır 119 bin 62 liradan 233 liraya yükseltildi. 1.2 milyon olan engelli ve muhtaç aylığı alan kişi sayısının da 1,5 milyona çıkması öngörülüyor. Mübarek Ramazan ayında şehitlerimizin bizlere emaneti yakınlarının yüzlerini güldürmek, ruhlarını şad etmek adına kabul ettiğimiz yasa ile; şehitlerimizin 2 yakınına tanınan istihdam hakkını ayırdık, hak paylaşımını adil kılıyoruz. Şehit yakınlarımız, gaziler, engelliler ve yaşlıların ücretsiz seyahat etmelerinin kapsamını genişletiyoruz. Şehit yakınları ve gazilere yönelik olarak faizsiz konut kredisi hakkı tanıyoruz. Güvenlik görevini ifa ederken vazife malulü olan şehitlerimizin de 2 yakınına istihdam hakkı getiriyoruz. Teklife eklenen bir başka maddeyle de kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar, 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesizlere, yersiz ya da fazla ödenmiş aylıklar nedeniyle çıkarılan borç ve para cezaları ile bunlara ilişkin faizler silinecek. Söz konusu kişilerin haklarında herhangi bir idari, adli ya da icra takibi yapılmayacak. Genel Kurul'da kabul edilen bir başka önergeyle de 18 yaş altı engelli aylığı alan kişiler için önemli bir değişik yaptık. Buna göre 18 yaş altı engelli aylığından yararlananlar genel sağlık sigortası kapsamına alındı. Bu kişilerin her türlü sağlık giderleri devlet karşılayacak. Mevcut sisteme göre 18 yaş altı engelli aylığı alan kişilerin sağlık sigortasından faydalanabilmeleri için gelir testi yaptırıp yeşil kart almaları gerekiyordu. Başkasının yardımı olmaksızın hayatını sürdüremeyecek şekilde engelli olduklarını raporla kanıtlayan, 18 yaşını doldurmuş geliri bulunmayan kişilere 4860 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanacak. Hesaplamaya göre bu kişilere 359 lira ödeme yapılacak. 18 yaşını tamamlamış engellilerden, talep etmesine rağmen, Türkiye İş Kurumu'nca işe yerleştirilememiş olanlar için de 3240 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanacak. Bu rakam da 240 lira civarında olacak. Engeli olan yakınlarının bakımını üstlenenlerden, geliri, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık tutarın asgari ücretin üçte 1'inden daha az olanlara, 3240 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımıyla bulunacak tutarda aylık bağlanacak. Bu rakam da yine 240 lira civarında olacak. İlgiliye her ay 359 lira ödenecek. Yapılan bu düzenlemelerin tüm vatandaşlarımız için hayırlı olmasını diliyorum.”