Müslümanlara mescit, Süryanilere ayin çadırı kuruldu

Müslümanlara mescit, Süryanilere ayin çadırı kuruldu

Suriye'de devam eden iç savaştan kaçanlar için Mardin'in Midyat ilçesinde kurulan 10 bin kişilik kampta yaşayan Süryani ve Müslüman Suriyeli vatandaşların ibadetlerini rahatça yapabilmeleri için her mahalleye kadın-erkek mescit ve ayin çadırı kuruldu.

Suriye'de devam eden iç savaştan kaçanlar için Mardin'in Midyat ilçesinde kurulan 10 bin kişilik kampta yaşayan Süryani ve Müslüman Suriyeli vatandaşların ibadetlerini rahatça yapabilmeleri için her mahalleye kadın-erkek mescit ve ayin çadırı kuruldu. İlçe Müftülüğünce bay-bayan Kur’an okuma kurslarında ise kursa katılanlara Kur'an-ı Kerim öğretiliyor. Müslüman mahalleleri için de merkezi ezan sistemi kuruldu.

Yaklaşık 17 milyon TL mal olan kampta Suriyeli vatandaşların her türlü ihtiyacını karşılayacak sosyal tesis bulunuyor. Milli Eğitim Müdürlüğü koordinatörlüğünde 3-6 yaş çocuk etkinlikleri sınıfı, bay-bayan Türkçe öğrenme kursları, giyim-nakış kursları, evde çocuk bakımı, bay-bayan kuaför kursları açıldı. Spor etkinlikleri kapsamında masa tenisi kursu başladı. Gençlerin spor yapmaları için de halı saha yapılıyor. Kadın-erkek-çocuk TV izleme çadırı kuruldu. Bilgisayar ve ihtiyaç duyulan diğer alanlarda kursların açılma çalışmaları devam ediyor.

MÜSLÜMANLARA MESCİT, SÜRYANİLERE AYİN ÇADIRI KURULDU

Midyat ilçesinde Suriyeli vatandaşlar için kurulan kamp ile ilgili bilgi veren Mardin İl Afet ve Acil Durum Müdürü Davut Esen, iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeliler için Midyat ilçesinde kurulan kampta hem Müslüman hem de Süryani vatandaşların ibadetlerini rahatça yapabilmeleri için mescit ve ayin çadırı kurulduğunu söyledi.

235 dönüm arazi üzerine kurulan kampta hem Süryani vatandaşlar için hem de diğer Suriyeliler için ayrı ayrı çadırlar oluşturulduğunu belirten Esen, şu bilgileri verdi: "Süryani kısmına 660 çadır(3300 kişi), diğer kısma 640 çadır (3200 kişi) olmak üzere toplam 6 bin 500 kişi sığacak şekilde çadırlar oluşturuldu. Müslüman konaklama alanı, 2’si sosyal olmak üzere 16 adalık 3 mahalleden meydana gelmekte ve toplam 165 dönümdür. Süryani konaklama alanı ise 2’si sosyal alan olmak üzere 17 adalık 2 mahalleden meydana gelmekte ve toplam 103 dönümdür. Yönetim alanı ise 68 dönümdür. Toplam alan 336 dönümdür. Kampın içinde şu ana kadar 15 Süryani olmak üzere toplam 2 bin 300 Suriyeli barınıyor. Suriye’den göç etmesi beklenen 3 bin 500 Süryani vatandaş için kampta hazır çadırlar bekletiliyor. AFAD tarafından gönderilen misafirler kapasite doluncaya kadar alınmaya devam edilecektir. 27 Temmuz 2013 tarihi itibariyle tesisimizde 586 çadırda, 2 bin 310 misafir (484 ailede bin 378’i çocuk, bin 223’ü erkek, bin 87’si bayan) ağırlanmaktadır. Kamp dışında Mardin sınırları dâhilinde 34 bin 896 Suriyeli yaşıyor.”

SURİYELİLER İÇİN HER TÜRLÜ SOSYAL TESİS VAR

Kurulan kampta Suriyeli vatandaşların her türlü ihtiyacını karşılayacak sosyal tesisler kurulduğunu ifade eden Esen, sözlerine şöyle devam etti: "Suriyeliler için Milli Eğitim Müdürlüğü koordinatörlüğünde 3-6 yaş çocuk etkinlikleri sınıfı, bay-bayan Türkçe öğrenme kursları, giyim-nakış kursları, evde çocuk bakımı, bay-bayan kuaför kursları açıldı. Ayrıca spor etkinlikleri kapsamında masa tenisi kursu başladı. Gençlerin futbol oynamaları için halı saha yapımı devam ediyor. Her mahalleye kadın-erkek mescit ve ayin çadırı, kadın-erkek-çocuk TV izleme çadırı kuruldu. İlçe Müftülüğünce bay-bayan Kur’an okuma kursu açıldı. Bilgisayar ve ihtiyaç duyulan diğer alanlarda kursların açılma çalışmaları devam etmektedir. Çadırda merkezi ezan sistemi kuruldu. Suriyelilerin sağlık problemleri için Sağlık Bakanlığı personeli tarafından sahra hastanesi çadırı kuruldu. Halihazırda üç öğün sıcak yemek dahil tüm ihtiyaçları karşılanmaktadır. Dünya Gıda Örgütü'nün hazırlıklarını tamamlamasına müteakip gıda kartı uygulamasına geçilecektir. Misafirler gıda kartı ile kamp içerisinde kurulu bulunan marketlerden alışverişlerini yaparak yemeklerini kendileri pişireceklerdir.” CİHAN